luni, 4 iunie 2018

Formula fericirii


Nu există o reţetă care să te ajute să fii fericit, să îţi arate paşii ori să îţi indice ingredientele care vor garanta succesul. Depinde de fiecare dintre noi să găsim sensul.


Specialiștii în psihologie pozitivă Sheldon, Lyubomirsky și Schotti au conceput totuşi o formulă a fericirii care are în vedere trei categorii importante de factori ce contribuie la fericirea generală.
În cadrul fericirii, privite ca întreg, cea mai mare pondere o are structura genetică - 50% - și reprezintă capacitatea de a fi fericit, capacitate cu care ne-am născut fiecare.
Condițiile vieții înseamnă un procent de 10% și înseamnă atât lucrurile pe care le putem schimba, cât și cele asupra cărora nu avem nicio putere. Iar aici sunt incluse mediul în care trăim și în care lucrăm, starea civilă, serviciul, dacă suntem sănătoşi sau bogaţi.
Iar restul de 40% însumează toate activitățile voluntare, unde intră tot ce alegem să facem de plăcere, atât pentru plăcerea imediată, cât și pentru cea pe termen lung.
După cum arată și procentele, condițiile de viață afectează așadar cel mai puțin potențialul de fericire.
Sonja Liubomirsky, o profesoară de psihologie de la Universitatea din California, premiată pentru studiile ei privind fericirea, a făcut o listă cu lucruri pe care ea și ceilalți psihologi pozitivi le-au descoperit ca fiind caracteristici comune ale celor mai fericiți participanți la studiu.
Așadar, cei mai fericiți au o viață plină, activă din punct de vedere social, și își petrec timpul implicându-se în viața partenerilor și a familiei. Sunt recunoscători pentru ceea ce au și declară deschis acest lucru. Sunt generoși și îi ajută pe ceilalți. Au o perspectivă pozitivă. Se bucură de fiecare clipă și savurează din plin plăcerile vieții
Fac sport măcar o dată pe săptămână sau chiar zilnic. Își urmăresc cu perseverență obiectivele și aspirațiile. Au puterea și abilitatea de a face față dificultăților, tragediilor și adversităților.
Aşadar, nu există reţetă garantată, dar există ponturi care pot ajuta!

Articol de Alma B

Sursa: Charlotte Style - "Psihologia pozitivă. Ce ne menține fericiți, optimiști și motivaţi"

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu