miercuri, 28 iunie 2017

Instagram și efectele asupra sănătății mintale

Rețelele de socializare au intrat deja în rutina noastră zilnică. Ne verificăm contul de Facebook, Snapchat sau Instagram imediat ce ne-am trezit, la cafea, în pauza de masă, la serviciu, chiar și în ședință, în trafic, la semafor, în metrou. Practic, suntem mereu... conectați. În aceste condiții, se tot scrie și se tot vorbește despre avantaje și dezavantaje. 


Dacă generația care are peste 30 de ani și-a început "cariera" pe astfel de rețele abia acum câțiva ani, iată că tinerii care vin din urmă au o activitate mult mai intensă. În era tehnologiei, majoritatea bebelușilor își fac debutul în social media la doar o oră de la naștere, potrivit unui studiu. Mai mult de două treimi dintre ei apar online în cel mult 57 de minute de la marele eveniment. 
Apoi, odată ce bebelușii devin adolescenți, își fac propriile conturi pe retețelele sociale, unde postează... și postează... și postează... Care sunt însă efectele?
Nu se vorbește numai de bine... De pildă, un studiu recent clasifică Instagram drept platforma cu cele mai negative efecte asupra sănătății mintale a tinerilor. În primle luni ale acestui an, Public Health Royal Society şi organizaţia de caritate Young Health Movement au realizat un sondaj pe un eşantion de 1,500 de tineri cu vârste între 14 şi 24 de ani și au urmărit obiceiurile acestora în social media. Tinerii au fost rugaţi să acorde un punctaj fiecărui site şi să aprecieze ce impact are acesta asupra a 14 probleme de sănătate şi stare de spirit, precum anxietate, depresie, singurătate, somn şi FoMo ("Fear of Missing Out", adică "frica de a rata ceva"). 
În baza notelor acordate de respondenţi, Instagram a fost declarată reţeaua de socializare cu cel mai negativ efect asupra sănătăţii. S-a descoperit că afectează dramatic modul în care tinerii percep imaginea aspectului fizic,  măreşte teama de a rata ceva şi, de asemenea, are un efect nociv asupra somnului. Platforma a înregistrat scoruri pozitive în cadrul întrebărilor despre libertatea de exprimare, identitatea de sine şi construirea comunităţii. 
Snapchat s-a clasat pe locul al doilea, pe a treia poziție - Facebook, iar pe 4 şi 5 s-au aflat Twitter şi YouTube. 
Părerile sunt totuși împărțite. Un alt studiu - realizat de cercetători de la Unitersitatea Drexel, din Philadelphia - a scos la iveală că Instagram este un... loc în care mulţi îşi tratează depresia. Au fost analizate 800 de postări, extrase din peste 95.000 de imagini cu tagul "depresie". Iar concluzia oamenilor de știință este că Instagram poate fi un mediu util celor care se confruntă cu boli psihice, deoarece aici oamenii "vorbesc" despre ce îi macină prin imagini sau mesaje codate și nu se simt foarte expuși. Mai mult, primesc sprijin!
Aproximativ 40% din astfel de postări au generat feedback-uri de susţinere și mesaje pozitive, depăşindu-le considerabil pe cele negative. Să nu uităm însă că Instagram are un instrument de prevenire a suicidului, ce permite utilizatorilor să semnaleze postări care trădează gânduri extreme. 

Articol de Alma B
Sursa: dailymail.co.uk
Mediafax
instyle.com

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu