vineri, 2 iunie 2017

Gesturi... cu dus și întors

Că tot începe perioada vacanțelor, poate nu știați, dar fiecare destinație are, pe lângă obiceiurile ei, și gesturile ei - care pot fi cu totul diferite față de ceea ce credeați.


Grecia este una dintre cele mai populare destinaţii în care românii merg în concediu. Iar grecii sunt prietenoși și săritori. Dar, dacă vă ajută și vreți să le mulțumiți, nu arătați degetul mare. Reacția va fi total opusă celei așteptate. În Grecia, și parțial în Australia, în zonele în care există comunități mari de greci, ridicarea degetului mare este... o insultă. Este un gest asemănător ridicării degetului mijlociu!
Nu ridicați însă nici palma, cu degetele răsfirate! Este o altă faimoasă ofensă - moutza, ce vine din vechiul obicei bizantin de a plimba infractorii înlănțuiți pe străzi, unde localnicii încercau să îi nimerească în față cu gunoaie și pământ.
Nu vă bazaţi prea mult nici pe celebrul V, de la victorie. În Grecia şi în Marea Britanie, poziţia palmei are o importanţă crucială. În Grecia, există o versiune miniaturală a moutzei în care se folosesc doar arătătorul şi degetul mijlociu, restul degetelor fiind strânse, iar palma îndreptată spre exterior. De aceea, grecii ţin palma spre interior. Însă, aşa puteţi jigni foarte uşor un britanic! 
Aşadar, şi cultura joacă un rol extrem de important în comunicarea nonverbală.

Articol de Alma B
Sursa: Peter Collett - "Cartea gesturilor"

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu