luni, 12 iunie 2017

Locul la masă și poziția în comunicare

Stăm, de multe ori, pe gânduri, înaintea unei întâlniri şi ne întrebăm care ar fi cel mai potrivit loc să ne aşezăm. Dacă ţinem să fim atenţi şi la comunicarea nonverbală, nu doar la discursul rostit, atunci avem de luat o decizie importantă. Locul la masă şi poziţia sau rolul în comunicare sunt în strânsă legătură. Să vedem locul-cheie, în funcţie de obiectivul reuniunii şi de rolul pe care îl aveţi.


Pentru cooperare şi egalitate, cea mai bună soluție este să vă așezați, împreună cu partenerii de discuţie, în jurul unei mese rotunde, deoarece toată lumea va fi la acelaşi nivel. Din aceste considerente, este folosită în general, masa rotundă, atunci când vine vorba de diplomaţie şi dezbateri despre pace. Nu degeaba există şi expresia "ne vedem la o masă rotundă", adică la o reuniune unde toată lumea este pe aceeaşi poziţie.
Şeful însă, cel care îşi doreşte să inspire autoritate, trebuie să se aşeze în capul mesei. Este locul liderului de grup, care doreşte să impună un stil tradiţional de putere.
Iar când este vorba despre o confruntare sau despre o competiţie, varianta optimă este să staţi faţă în faţă cu adversarul.
La un workshop ori la o conferinţă sau seminar, trainerul trebuie poftit în schimb la mijlocul mesei, între elevi. De acolo, poate să coordoneze mult mai uşor discuţiile, să asculte părerile tuturor, să ofere răspunsuri şi să primească feedback. În plus, pare şi mai aproape de ceilalţi.
Dacă ţinta este să lucraţi bine cu cineva şi să ajungeţi la un punct comun, atunci indicat ar fi să vă aşezaţi umăr la umăr, pe aceeaşi parte a mesei. Tonya Reiman - autoarea cărţii "Limbajul trupului" - vine cu un sfat: "încercaţi să staţi în dreapta interlocutorului", îl va face să vă vadă ca pe o persoană de încredere şi vă veţi bucura de un succes mai mare în negociere.
Pentru seducţie, persuasiune sau pur şi simplu conversaţie schimbăm... foaia, dar şi locul, desigur. Este recomandat să staţi la un unghi de 90 de grade faţă de partenerul de discuţie, adică dumneavoastră pe o latură a mesei, cealaltă persoana pe latura imediat următoare. Este o poziţie confortabilă şi deloc restrictivă.
De ce să negăm? Regăsim multe dintre aceste "repartiţii" şi la mesele tradiţionale în familie, cu tatăl sau bunicul sau unchiul în capul mesei - "şeful de trib" - şi doamna casei umăr la umăr, în dreapta lui, sau toate rubedeniile reunite în jurul mesei rotunde.

Articol de Alma B
Sursă: Tonya Reiman - "Limbajul trupului"

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu