vineri, 19 ianuarie 2018

Abuzul în copilărie - efecte inclusiv la maturitate

Ideea că, pe măsură ce creşte, un copil depăşeşte traumele provocate de  abuzuri este demolată de oamenii de ştiinţă. Se pare că, totuşi, timpul nu vindecă orice. Copiii care sunt supuşi abuzurilor sau neglijenţei până la vârsta de 5 ani pot avea probleme sociale şi eşecuri inclusiv după zeci de ani, atunci când devin adulţi, spun specialiştii.


Constatarea vine în urma unui nou studiu, condus de Lee Raby, profesor de psihologie în cadrul Universităţii din Utah. Raby spune că echipa sa a urmărit două aspecte: dacă abuzurile au într-adevăr consecinţe pe termen foarte lung şi dacă aceste efecte scad totuşi în intensitate de-a lungul timpului.
Cercetătorii au folosit informaţii dintr-un studiu în cadrul căruia participanţii au fost observaţi încă de la naştere, din perioada anilor '70. Au fost analizate informaţii referitoare la 267 de persoane care au ajuns la vârste de 32 şi 34 de ani. Concluzia? Cei care au suferit abuzuri sau neglijenţă în prima parte a vieţii au avut mai puţin succes în relaţiile cu ceilalţi, dar şi la nivel educaţional. Iar efectele tratamentului abuziv nu au scăzut în intensitate.
Pe de altă parte, un studiu al oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Michigan arată că şi pălmuirea copiilor poate avea efecte cu bătaie lungă. Adică, la maturitate poate duce la depresie, consum de alcool peste medie şi chiar consum de droguri, dar şi tentative de suicid.
Şi nu sunt deloc puţini cei care trec prin experienţe care lasă urme atât de adânci. În România, de pildă, potrivit Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului, 86% din cazurile raportate de abuz fizic asupra copiilor au avut loc în familie.

Articol de Ama B

Surse: www.sciencedaily.com 
Fundaţia World Vision România

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu