luni, 22 ianuarie 2018

Şi cimpanzeii comunică între ei prin gesturi, la fel ca oamenii

Am urmărit cu toţii, şi nu doar o dată, filmări în care cimpanzeii se... maimuţăresc şi dau impresia că ţin un adevărat discurs, în limbajul semnelor sau... se ceartă aprig, dând din membrele superioare. Şi să nu vă mire dacă vă vine să faceţi analogii cu persoane pe care le cunoaşteţi foarte bine. Cimpanzeii sunt mai apropiaţi genetic de oameni decât alte specii de maimuţe antropoide, având în comun 94% dintre gene.


Iar o echipă de cercetători, coordonată de o profesoară de la Universitatea Manchester, susţine că a descifrat şi semnificaţia gesturilor prin care cimpanzeii sălbatici comunică între ei. Oamenii de ştiinţă spun că aceste maimuţe antropoide folosesc 66 de gesturi ca să transmită 19 mesaje specifice.
De pildă, atunci când o maimuţă mestecă o frunză, e semn că vrea să atragă un partener. Cele mai multe gesturi sunt însă ambigue. Adică, acelaşi semn poate însemna "opreşte-te" sau "vino lângă mine".
Datele vin în urma unui studiu realizat pe comunităţi de cimpanzei din Uganda. Aceştia au fost urmăriţi şi filmaţi, apoi cercetătorii au analizat peste 5.000 de schimburi de gesturi. Potrivit profesoarei care a coordonat cercetarea, aceasta este singura formă de comunicare intenţionată înregistrată în lumea animalelor.
O altă cercetare, făcută de oameni de ştiinţă de la Universitatea Saint Andrews din Scoția, a descoperit şi alte sensuri ale gesturilor cimpanzeilor. De exemplu, când respectivul sare pe loc lansează un apel la joacă, faptul că ridică mâna înseamnă "dă-mi!", iar bătutul repetitiv pe umăr - "oprește-te!".
Ducând mai departe analiza limbajului nonverbal la maimuţe şi făcând comparaţii între comunicarea dintre aceasta specie şi cea a oamenilor, o echipă de psihologi de la UCLA a analizat filmări realizate timp de un an, ce aveau drept subiecţi trei specii: un exemplar de cimpanzeu, unul de bonobo (numit şi cimpanzeu pitic) şi o fetiţă n v\rst de aproximativ un an. Printre gesturile observate la toate cele trei specii se regăsesc arătatul cu degetul sau cu capul şi ridicarea braţelor, care înseamnă dorinţa de a fi luat în braţe.

Articol de Alma B

Surse: BBC 
Huffington Post
Jurnalul "Frontiers in Psychology"

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu