luni, 9 octombrie 2017

Un meci chiar poate face inima să o ia... la trap!

Ştim că mulţi microbişti se "aprind" atunci când urmăresc o partidă de fotbal la televizor. Strigă, se agită, trăiesc fazele de parcă ar depinde de fiecare pasă şi de fiecare gol. Pun suflet, dar inima nu e tocmai... încântată.


Această activitate - chiar dacă se desfăşoară în fotoliu sau pe canapeaua comodă de acasă - stresează inima la fel de mult ca o alergare scurtă, potrivit unui studiu recent, realizat în Canada. Cercetarea a arătat că pulsul poate crește de peste două ori în momentul ocaziilor de înscriere a unui punct în meci sau în ultimele minute ale competiției, indiferent de gradul de pasiune pe care îl resimte o persoană față de echipa urmărită.
Ce au arătat concret "măsurătorile"? Pulsul celor care au vizionat live competițiile a crescut cu 110%, în timp ce ritmul bătăilor inimii în cazul celor care au privit jocul de la distanță a crescut cu 75%.
"Nu rezultatul competiției este principalul factor care determină intensitatea răspunsului emoțional la stres, ci mai degrabă entuziasmul trăit în timpul momentelor cu mize ridicate sau foarte intense'', a explicat profesorul Paul Khairy, din cadrul Montreal Heart Institute. Într-un articol care însoțește studiul, experții au menționat că riscul de accidente cardiovasculare a fost ''foarte înalt în arenă și în momentele dramatice, precum şi în perioadele de prelungiri''.
Şi nu sunt doar... poveşti de speriat spectatorii pasionaţi. O cercetare anterioară a identificat o creștere a cazurilor de infarct și de accidente vasculare cerebrale în rândul olandezilor, în ziua în care echipa națională de fotbal a Olandei a fost eliminată de la Campionatul European de Fotbal din 1996.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Un comentariu: