miercuri, 18 octombrie 2017

Boala care te aruncă în mijlocul "impostorilor". Sindromul Capgras

Sindromul Capgras pare desprins din lista de afecţiuni psihologice specifice lumii... extratereştrilor şi seamănă mai degrabă cu un scenariu de film. Cei care suferă de această afecţiune au convingerea că un prieten apropiat sau chiar un membru al familiei lor a fost înlocuit de un... impostor, identic din punct de vedere al aspectului!


Sindromul Capgras a fost descris pentru prima dată de doi medici francezi - Joseph Capgras, după care a şi fost denumită această afecţiune, şi Jean Reboul-Lachaux. Cei doi au avut o pacientă convinsă că membrii familiei şi vecinii ei au fost înlocuiţi de oameni care arată identic. Mai mult, ea credea că a avut 80 de soţi, impostori care se perindau pe acest "post". Atenţie însă, femeia nu suferea de halucinaţii!
Cum apare această boală neurologică, numită şi Sindromul identificării greşite iluzorii? Oamenii recunosc alte persoane în funcţie de semnalele generate pe două căi cognitive care se întrepătrund. Una este responsabilă de recunoaşterea chipului, iar cealaltă oferă informaţii despre legătura emoţională cu oamenii din jur. Pacienţii care suferă de această boală au cortexul frontal afectat - regiunea cerebrală responsabilă cu interpretarea reacţiilor corpului şi cu procesarea emoţiilor. Aşadar, din moment ce legătura emoţională este distrusă, bolnavul crede că persoana respectivă nu poate fi cea despre care ştia că face parte din familie sau din cercul de prieteni. Poate percepe feţele şi le recunoaşte, dar nu îşi poate însuşi sentimentul real de familiaritate.
Iar ciudăţenia acestui sindrom merge şi mai departe. Până şi nevăzătorii pot avea această problemă. În cazul lor, deşi nu pot vedea, apare iluzia că vocea ar fi de fapt a unui impostor.

Articol de Alma B
Surse: newscientist.com 
psychnet-uk.com

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu