sâmbătă, 1 septembrie 2018

Botoxul - o cale spre depresie, dar şi spre atenuarea durerii


În mod normal, rolul botoxului este de a aduce fericirea pe chipul cuiva, deoarece şterge riduri şi chiar câţiva ani. Există însă şi reversul medaliei. Psihologii susțin că injecțiile cu botox - utilizate pe scară largă la Hollywood, pentru eliminarea ridurilor de expresie - duc şi la... depresie şi au analizat ideea în cadrul unui studiu, la Universitatea Cardiff.


Atunci când o femeie apelează la injecțiile cu botox pentru a elimina ridurile de expresie nu mai poate zâmbi așa cum trebuie, fiind predispusă astfel la depresie. Tratamentul, care funcționează prin "înghețarea" temporară a mușchilor feței, "taie" semnalele trimise către creier atunci când oamenii zâmbesc și care îi fac să se simtă fericiți. Astfel, botoxul poate cauza, indirect, depresie.
Studii anterioare coordonate de acelaşi psiholog au arătat că injectarea botoxului la nivelul ridurilor de pe frunte i-a făcut pe pacienți să se simtă mai fericiți, deoarece nu mai puteau să se încrunte la fel de ușor.
Trebuie ţinut însă cont că ridurile de expresie din jurul gurii şi cele din jurul ochilor le fac într-adevăr pe femei să arate mai în vârstă, dar le fac să apară şi calde şi bune. O sprânceană ridicată poate să însemene confuzie sau tristeţe, dar, dacă cei din jur nu pot să "citească" aceste semnale, ar putea crede că persoana din faţa lor este rece, lipsită de sentimente.
În plus, oamenii care folosesc botox sunt mai puţin capabili să descifreze emoţiile celorlalţi, spun cercetătorii de la Universitatea din California de Sud.
Percepem şi înţelegem emoţiile prin imitarea expresiilor faciale ale celorlalţi. Iar dacă semnalele transmise de la faţă la creier sunt... avariate, devenim mai puţin capabili să descifrăm emoţiile celorlalţi.
Pe de altă parte, injecţiile cu botox, folosite pentru a scăpa de riduri, pot atenua şi durerea! O singură injecţie poate avea efect timp de câteva luni - eliminând astfel nevoia pacienţilor de a luat câteva pastile în fiecare zi - şi poate fi făcută în orice parte a corpului.
Principalul ingredient folosit în injecţiile cu botox pentru prevenirea ridurilor este o bacterie toxică - botulinum. Aceasta împiedică celulele nervoase să intre în legătură cu muşchii, care nu se mai pot mişca, iar ridurile nu mai sunt întreţinute.

Articol de Alma B

Surse: dailymail.co.uk 
Mediafax 

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu