duminică, 2 aprilie 2017

Despre emoţii... cu două tăişuri...

Emoții fundamentale, numite și emoții de bază, sunt 7 la număr: mânia, frica, bucuria, uimirea, dezgustul, disprețul și tristețea.
Dacă bucuria şi fericirea... ne dau aripi, alte emoţii au efecte total diferite. Fiecare cu "darul" ei. Cercetătorii finlandezi, de la Universitatea din Turku, au vrut să vadă dincolo de metafore şi au făcut un studiu pentru a descoperi ce impact au emoţiile asupra organismului.
Studiul a arătat că afectează corpul în mod diferit. De exemplu, dacă o persoană este nervoasă, muşchii braţelor şi ai capului devin mai puternici, poate şi pentru că, în mod subconştient, corpul se pregăteşte pentru o luptă.


În schimb, o persoană tristă se simte slăbită, dar este foarte atentă în ceea ce priveşte toracele şi inima.
De asemenea, depresia poate face ca o persoană să se simtă slăbită, în timp ce dezgustul se resimte la nivelul gâtului şi al sistemului digestiv.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetătorii finlandezi le-au cerut celor 700 de voluntari participanţi să descrie anumite emoţii resimţite după ce s-au uitat la filme şi au ascultat anumite poveşti. Atât bărbaţilor, cât şi femeilor li s-au dat apoi schiţe ale corpurilor şi li s-a cerut să coloreze părţile pe care ei le-au simţit mai active sau mai puţin active.
Rezultatele au arătat că dragostea "s-a simţit" până la degetele picioarelor, iar senzaţia de fericire a invadat întregul corp.
Potrivit unui alt studiu, realizat de oameni de ştiinţă din Statele Unite, emoțiile pozitive influențează în mod benefic funcționarea organismului, având un fel de efect anti-inflamator și, prin urmare, un impact pozitiv asupra sănătății - şi la nivel fizic, şi mental.
Să nu uităm, emoţiile negative frecvente - supărare, mânie, furie, ură - cresc semnificativ riscul bolilor de inimă. Însă, au şi partea lor bună. De exemplu, tristeţea te face mai alert şi îmbunătăţeşte atenţia, sentimental de vină "lucrează" la simţul moralităţii, iar gelozia îi poate determina pe unii să muncească mai mult. În final, este la alegerea fiecăruia dacă alege sau nu partea plină a paharului.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu