sâmbătă, 22 aprilie 2017

Despre expresiile faciale, încă din viaţa intrauterină

Minunaţi sunt bebeluşii cu gângurelile şi ghiduşiile lor. Ne fac să zâmbim cu toate grimasele lor simpatice şi şterg parcă, deodată, cu buretele, nopţile nedormite şi "gimnastica" epuizantă din jurul pătuțului.


Fascinantele făpturi se pregătesc însă din vreme pentru... spectacol. Expresiile lor faciale apar încă din perioada în care sunt doar niște ghemotoace, în burtica mamei. Zâmbetul le luminează fața din a 24-a săptămână de sarcină, iar plânsul la 32 de săptămâni - antrenament, nu glumă! Pruncii au fost "citiți" și "deconspirați" de câțiva cercetători englezi de la Universitatea Durham. Printr-o serie de ecografii 4D, realizate în mai multe etape ale sarcinii, oamenii de știință au arătat că fătul se pregătește să comunice încă din viața intrauterină.
"Este vital pentru bebeluși să fie capabili să le arate părinților durerea imediat după ce s-au născut, iar fetușii sănătoși repetă mișcările necesare încă din viata intrauterină, din săptămâna a 36-a de sarcină. Analizând aceste mișcări - mai exact prezența sau absenţa lor - putem constata eventualele defecte de dezvoltare. Nu ştim încă dacă fătul poate sau nu să simtă durere, nici dacă expresiile faciale sunt manifestări ale vreunui disconfort, nu am avut cum să demonstrăm acest lucru. Tot ce am putut evidenţia este că mişcările faciale reprezintă o dovadă a dezvoltării şi maturizării creierului", a explicat dr. Nadja Reissland, coordonatorul studiului, din cadrul Departamentului de Psihologie al Universităţii Durham.
Cercetarea a fost realizată pe 15 fetuşi, analizaţi prin ecografii 4D începând din săptămâna 24 până în cea de-a 36-a.
Având în vedere aceste constatări, specialiştii susţin că bebeluşii nu imită o mişcare observată la cei din jur şi ar fi vorba despre o acţiune independentă. Şi Darwin a observat că, în cazul copiilor care sunt surzi sau oribi, zâmbetul apare ca o exprimare a bucuriei şi dovedesc că râsul şi surâsul nu sunt un rezultat al învăţării.
Potrivit unui alt studiu, bebeluşii în vârstă de cinci luni îşi pot înţelege unul altuia starea emoţională şi pot face diferenţa între un bebeluş trist şi unul vesel. Mai mult, de la şase luni, când devin foarte interesaţi de starea emoţională a celor din jur, pot descifra şi emoţiile unui membru al familiei. "Am descoperit că pot asocia în mod corect vocalizele pozitive şi cele negative cu expresiile faciale potrivite", a explicat psihologul Ross Flom, de la Universitatea Brigham Young, din statul american Utah.
Iar un alt studiu, realizat de cercetători englezi, a punctat că un nou născut de două luni ştie când urmează să îşi primească porţia de... alint. E şiret încă de când este doar de-o şchioapă. Atunci când părintele vine cu braţele deschise spre el, îşi îndreaptă corpul, ca să fie ridicat mai uşor şi răsfăţat.
Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu