miercuri, 28 martie 2018

Finlandezii, campioni mondiali la capitolul fericire


Ne-am gândi, probabil, că oamenii cei mai fericiţi din lume ar fi spaniolii, dornici mereu de petrecere sau brazilienii, sau italienii. Dar iată că nordicii ţin să ne contrazică.


Potrivit Raportului Mondial al Fericirii din 2018, finlandezii - percepuţi mult timp drept un popor de oameni taciturni şi introvertiţi care trăiesc într-o ţară cu zile întunecoase, ierni foarte reci şi o rata ridicată a sinuciderilor - sunt consideraţi astăzi cei mai fericiţi din lume!
Raportul a clasificat nivelul de mulţumire din 156 de ţări, conform scorurilor obţinute la evaluări privind PIB-ul pe cap de locuitor, asistenţă socială, speranţă de viaţă sănătoasă, libertate socială, generozitate şi absenţa corupţiei. Şi, anul acesta, Finlanda a urcat pe prima poziţie în top, detronând Norvegia. Următoarele clasate sunt Danemarca, Islanda, Elveţia, Olanda, Canada, Noua Zeelandă, Suedia şi Australia.
În opinia filosofului Frank Martela, nivelul de satisfacţie depinde de cât de bine funcţionează instituţiile unei ţări, de egalitatea socială, de gradul de libertate, de lipsa corupţiei şi de încrederea în autorităţile guvernamentale şi în persoanele din jur.
În Finlanda, salariul mediu anual în 2015 era de 25.694 de euro, in timp ce în Franţa era de  21.970 de euro, iar în Letonia de 7.352 euro. Să nu uităm şi de faptul că finlandezii au voinţă.
Sunt binecunoscuţi pentru atitudinea lor stoică faţă de viaţă, pusă pe seama conceptului cultural "sisu" - capacitatea de a înfrunta adversităţile şi de a renaşte după perioade dificile.
Pe faţa oamenilor gradul de voinţă se vede în dimensiunea bărbiei (muşchii mentalis).

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu