luni, 6 noiembrie 2017

Furia - de la "negociere prin intimidare" la antidotul... muzical

Tu ştii să recunoşti un om furios? Când vine vorba de această emoţie... furtunoasă, nu ar trebui să fie foarte dificil să o depistăm. Oamenii au o expresie facială universală, atunci când sunt mânioşi - sprâncenele sunt coborâte, buzele se subţiază, iar nările se umflă. Iar această încordare angrenează nu mai puţin de şapte grupe de muşchi.


În general, se discută despre dezavantaje, atunci când vine vorba despre efectele furiei. Dar, cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara şi cei de la Universitatea Griffith din Australia au încercat să identifice avantajele funcţionale care au dus la apariţia acestui mod specific al speciei umane prin care îşi exprimă furia.
"Această expresie este una universală şi multiculturală. Chiar şi copiii care sunt orbi din naştere au aceeaşi expresie atunci când sunt furioşi, chiar dacă nu au văzut niciodată un chip furios", a explicat Aaron Sell, profesor la Universitatea Griffith din Australia şi coordonator al studiului. "Cercetările noastre iniţiale au arătat că furia a evoluat pentru a determina un comportament eficient de negociere în timpul unor conflicte de interese", a mai adăugat el. "Chipul celui înfuriat a evoluat la această formă specifică pentru că el transmite mai mult despre persoana în cauză. Fiecare element este conceput să îi intimideze pe cei din jur, făcându-l pe individul furios să pară capabil să provoace mult rău, dacă nu va fi ajutat să se calmeze." Aşadar, ar fi un principiu de negociere prin... ameninţare, explică oamenii de ştiinţă.
"Studii anterioare au confirmat teoria potrivit căreia oamenii mai puternici se înfurie mai uşor, luptă mai des, se simt mai îndreptăţiţi să primească un tratament preferenţial, rezolvă conflictele mai mult în favoarea lor şi chiar favorizează soluţiile militare, în comparaţie cu oamenii mai puţin puternici din punct de vedere fizic", a explicat şi John Tooby, profesor de antropologie la Universitatea California din Santa Barbara.
Chipul înfuriat este, de fapt, o etalare a ameninţării, afirmă oamenii de ştiinţă. Şi constă în exagerarea unor trăsături asociate cu abilitatea de luptă. Drept urmare, oamenii îşi umflă pieptul, stau drepţi şi îşi modifică expresia feţei ca să pară mai puternici. Funcţia pe care o are furia facială este de intimidare.
Cei care au stări de furie se pot calma însă foarte uşor, fără medicamente sau izbucniri violente. Potrivit unui alt studiu, realizat de cercetători de la Universitatea din Queensland, Australia, şi citat de Mediafax, muzica heavy metal ar putea fi un antidot.
Psihologii australieni au ajuns la concluzia că ritmurile muzicii rock determină o creştere a nivelului de optimism şi de emoţii pozitive, ascultătorii devin mai calmi, se simt mai inspiraţi. Rezultatele studiului arată că nivelurile ostilităţii, irascibilităţii şi stresului au scăzut după ce subiecţii au ascultat formaţii ca Judas Priest şi Slipknot, iar cea mai importantă schimbare a fost observată la nivelul de inspiraţie.

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu