miercuri, 1 noiembrie 2017

Plânsul bebeluşului e "conectat" la creierul mamei

Cum scânceşte cel mic, mama simte. Cum plânge, este lângă el în doi timpi şi trei mişcări. Ea ştie imediat să reacţioneze şi să... calmeze situaţia. De unde însă această coordonare perfectă, această viteză de reacţie? Este instinctul matern, care n-a scăpat nici el de sub lupa cercetătorilor. Potrivit unui amplu studiu, realizat în 11 ţări de cătreInstitutului național american de sănătate şi citat de AFP, plânsul bebelușului activează în creierul mamei zone specifice legate de mișcare și de vorbire.


Cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică, cercetătorii au studiat legătura dintre comportamentul matern și creier, la un grup de 684 de femei devenite mame pentru prima oară. Interacțiunile dintre ele și copiii lor de cinci luni au fost observate și înregistrate pentru a vedea cum răspund plânsetelor celor mici prin afecțiune, distrându-i, hrănindu-i, schimbându-le scutecele, luându-i în brațe sau vorbindu-le.
În urma analizei, s-a constatat că, la cea mai mare parte dintre femei, se activează o regiune cerebrală care guvernează mersul și vorbirea, precum și zonele frontale din creier dedicate limbajului și interpretării sunetelor.
''Aceste rezultate sugerează că gesturile mamelor, ca răspuns la plânsetele bebelușilor sunt bine programate în creier și comune tuturor culturilor'', spun specialiştii.
Pe de altă parte, când vine vorba de tonalităţile prichindeilor şi de... complexitatea ariilor interpretate, un alt studiu arată că nou-născuţii din Marea Britanie, Canada, Italia și Olanda plâng mai mult decât în alte țări, în timp ce sugarii din Danemarca, Germania și Japonia plâng și se agită cel mai puțin.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu