miercuri, 9 august 2017

Trosnitul degetelor. Să dărâmăm un mit!

"Nu îţi mai trosni degetele, că nu este bine!" De câte ori nu aţi auzit această dojană... urmată, desigur, de explicaţii "în rafală" - ba că îţi vor tremura mâinile, ba că nu este politicos, ba că vei avea probleme cu articulaţiile... Şi lista poate continua, în funcţie de vârsta celui care oferă motivele, de zona din care provine, de cât de bine stă cu nervii...


Dar medicii? Ce spun medicii? Ce spun oamenii de ştiinţă?
Concluziile unui studiu realizat de un chirurg şi radiolog de la Universitatea California dărâmă aceste prejudecăţi. Nu doar că obiceiul nu face rău, din contră, poate fi chiar benefic, spune el! Rezultatele cercetării au demonstrat că persoanele care au căpătat această meteahnă, să-i spunem, nu au nicio problemă cu articulațiile. Mai mult, au chiar avantaje - obțin o amplitudine mai mare a mișcărilor degetelor după ce și le-au trosnit.
În ceea ce privește zgomotul caracteristic produs de această "activitate", ei bine, sunetul provine din eliberarea bulelor de gaz care se formează în lichidul din articulații. De unde atunci atâtea mituri privind consecinţele negative? Un medic intervievat de CNN crede că oamenii sunt atât de dezgustați de acest zgomot încât au început să ţeasă fel şi fel de mituri.
Pentru mulţi, acest gest deja atât de comun a devenit un tic nervos, altora le-a dat dependenţă. Cercetătorii au ținut totuși să precizeze că au cercetat până acum doar efectele pe termen scurt și nu pe cele pe termen lung. Alte studii au arătat totuşi că, după "mult exerciţiu", ar putea apărea leziuni uşoare ale ţesuturilor şi o oarecare dificultate în a apuca diverse obiecte.
Mai puţine superstiţii există însă atunci când pocnim din trei degete - degetul mare, arătător şi mijlociu - în sens imperativ, atunci când vrem şi cerem ceva. Atunci e doar chestiune de noroc şi de... chimie cu cel căruia îi adresăm "solicitarea". Unora le iese din prima şi obţin ce îşi doresc, în timp ce alţii tot repetă doar pentru... perfecţionare.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu