miercuri, 2 august 2017

Prima impresie. Trăsături faciale care contează


Unii ar spune că privirea languroasă e... cheia, în cazul unei întâlniri romantice, aţlii ar miza pe un zâmbet sincer, la o reuniune de afaceri, dar - e drept - tinem să ne pierdem în fel şi fel de detalii atunci când ne vedem pentru prima oară cu cineva. Ba din cauza emoţiilor, ba pentru că nu ştim la ce să ne uităm.

www.facekeys.ro

Ştiinţa ne ajută însă. Studiul morfopsihologiei (sau comunicarea bazată pe face reading) ne arată un tablou complet. Dar cercetătorii vin şi cu ponturi... la ţintă.
Un sistem computerizat care imită creierul uman a identificat - în cadrul unui experiment realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din York, Anglia - trăsăturile faciale cu cea mai mare pondere în formarea primei impresii privind o persoană.
Forma gurii și zona din jurul acesteia sunt asociate abordabilității - un zâmbet reprezintă o componentă cheie pentru formarea unei prime impresii. În ceea ce privește atractivitatea, forma ochilor și zona din jurul acestora joacă un rol foarte important. Iar caracterul dominant este asociat cu trăsăturile care indică o față masculină și sănătoasă - un maxilar puternic, sprâncene ferme, o faţă dreptunghiulară.
"Este util să știm cum suntem judecați în funcție de aspectul nostru, cu atât mai mult cu cât aceste aprecieri ar putea să nu fie foarte precise - spre exemplu în contextul în care apărem în instanță, în fața juraților sau atunci când candidăm în alegeri.", spune coautorul acestui studiu, Tom Hartley, specialist în neurologie cognitivă și psihologie la Universitatea din York.
Din cursul de fizionomie Face Keys aţi învăţa, printre multe, multe altele, şi că o faţă rotundă trădează un om sociabil, prietenos, iar una ce pare dreptunghiulara sau pătrată vă pune în gardă că aveţi de-a face cu o persoană mai rece. Ochii mari sunt caracteristici oamenilor deschişi, comunicativi, iar urechile clăpăuge le stau... alături celor mai neîndemânatici. Sunt doar trăsături faciale care sar în ochi la o primă vedere - fix atunci când ne formăm şi prima impresie.
Iar în final, mai avem un pont - de la Artistotel: "Omul înţelept nu spune întotdeauna tot ce gândeşte, dar gândeşte ce spune".  

Articol de Alma B

Surse: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu