luni, 24 aprilie 2017

Să-i citim pe mincinoși

De multe ori, minciunile ne zboară pe lângă urechi ca niște mari adevăruri, iar cel din fața noastră le spune cu atâta nonșalanță încât nu ne trece prin cap nicio secundă că ar putea fi, de fapt, niște invenții. Totuși, există oameni în lumea asta care nu se lasă deloc păcăliți. Știu să îi "citească" foarte ușor pe cei care sunt... rude cu Pinocchio. Cum?
Mincinoșii clipesc diferit în timp ce spun o minciună, dar și imediat după aceea, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Portsmouth. Când spun gogomănia, aceștia clipesc foarte rar și imediat după bătăile genelor sunt de 8 ori mai dese de cât în mod normal. Se pare că totul este provocat de concentrarea mximă din momentul în care spun minciuna, timp în care sunt extrem de atenți și la gesturile pe care le fac.


"Mincinoșii se pot juca în păr, se pot eschiva de la răspuns sau pot refuza să răspundă, schimbă deseori subiectul sau tonul, protestează în legătură cu întrebarea sau chiar ridică mâinile în timp ce protestează", explică Pamela Meyer, autorul cărții "Liespotting" și director executiv al firmei "Calibrate", care învață oameni și companii să depisteze minciuna și înșelătoria (un fel de Lightman Group din celebrul serial "Lie to me"). De asemenea, mincinoșii își mișcă mai mult picioarele, pentru a distrage atenția de la ceea ce spun.
În cazul suspecților aduși la interogatoriu, poliția va cere și o cronologie incoerentă de la cei vizați, adică va pune întrebări "pe sărite". Și asta deoarece amintirile false sunt construite în ordine cronologică și este mult mai dificil să fie relatate în ordine inversă. Iar atunci când oamenii evită să dea răspunsuri simple - "da" sau "nu" - ori nu le pot da, tind să folosească jumătăți de adevăr sau supoziții. Și când răspunsul începe cu "păi..." este un semnal de alarmă.
În plus, un zâmbet real se vede inclusiv la nivelul ochilor, nu doar la nivelul gurii. Adică, zâmbește toată fața. Dar - potrivit unui alt studiu, realizat de Mark Frank, un cercetător care, timp de două decenii, a studiat fețele oamenilor care mint - mincinoșii își pot controla mai ușor zâmbetul decât mișcarea sprâncenelor. Și tocmai de aceea, susțin cercetătorii, mișcările faciale pot fi reduse atunci când spunem o minciună, dar nu pot fi suprimate.
Așadar, în spatele unei fabulații stă multă muncă. Oamenii de știință au descoperit că este nevoie de mai mult timp să spui o minciună decât adevărul, mai exact cu 30 la sută mai mult!
La final, avem și un pont. Potrivit cercetătorilor din Germania, oamenii sunt mai atractivi, dacă emoțiile lor sunt ușor de citit. Mai mult, dacă spunem adevărul atunci când, de fapt, suntem tentați să îl ocolim ori să îl "cosmetizăm" substanțial, avem mai multe șanse să ne îmbunătățim sănătatea fizică și mentală.

Articol de Alma B
Poate te interesează şi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu