marți, 22 ianuarie 2019

Furia 2/3 – puterea, pericolul şi neutralizarea furiei


Puterea furiei

Furia poate fi o modalitate foarte puternică de a obține ceea ce vrei, mai ales pe termen scurt. Într-adevăr, acesta este unul dintre motivele-cheie pentru care există. Când un cimpanzeu afișează furia, el semnalizează celorlalți că subiectul în cauză este foarte important pentru el și că este gata să lupte pentru el. Cu excepția cazului în care şi alți cimpanzeii sunt pregătiți să se lupte, şi uneori lupta este dusă până la moarte, atunci aceştia sunt mai susceptibili să se retragă.
Furia este, de asemenea, ultimul răspuns al unei victime încolțite, iar mulți dintre cei cu un temperament blând sau paşnic s-au transformat într-o brută violentă când au simţit că nu mai există nici o alternativă. Surpriza pe care o astfel de persoană o creează în opresorul ei este adesea atât de mare încât de cele mai multe ori aceştia din urmă bat în retragere.
Mânia oferă uneori şi aspectul unei persoane puternice care nu mai are nevoie să se manifeste violent foarte des pentru că, de obicei, cei din anturaj care îl cunosc, preferă să se retragă din dispută îninte ca furia să se manifeste. De cele mai multe ori în aceste cazuri este suficientă o privire pentru ca mesajul sa ajungă la cei vizaţi.
Afișarea furiei creează impresia pericolului. În acest fel, prin furie se încearcă inducerea fricii, care la rândul ei poate duce la capitulare sau retragere. În acest sens, furia este o formă de putere.
Furia poate fi, de asemenea, un energizant pozitiv pe termen lung, ca în cazul revoltei adolescenţilor care decid să le arate părinţilor că sunt exact invers de cât se crede. De exemplu atunci când un adolescent doreşte să “dea o lecţie” părinţilor care îi reproşază că e leneş şi ca dovada îşi face curat în cameră, spală şi organizează vasele sau învaţă mai mult pentru o nota mare. În aceste cazuri un pic de psihologie inversă nu cred că strică, mai ales că adolescenţii au tendinţa de a ne arăta că stiu ei mai bine.

Pericolul furiei

Deși există câștiguri pe termen scurt de pe urma acestei emoţii, ea vine totuşi însoţită și de o serie de pericole. De exemplu, mânia devine periculoasă atunci când cacialmaua este dejucată, caz în care poţi ajunge la confruntări violente şi pe care nu le-ai dorit. Un alt exemplu este atunci când furia devine oarbă şi judecata sau controlul devin înceţoşate  permiţând adversarului să te domine cu uşurinţă (sau, în alte situaţii, să răneşti personae dragi ori nevinovate).
Furia și atacul efectiv (fizic sau psihic) pot aduce, de asemenea, dușmani. Chiar și cineva pe care l-ai învins într-o confruntare şi care pare ca a acceptat rezultatul acesteia poate să aştepte tăcut mementul în care să-ti plătească cu aceaşi monedă, să se răzbune.
Odată ce furia părăseşte sfera emoţiei, şi se transformă în stare, pot apărea dureri la nivelul pieptului, dureri de spare, de umeri, dureri ale bratelor şi încheieturilor. Contractările muşchilor pun presiune aspura nervilor din corp. De exemplu contractarea muşchilor gâtului comprimă plexul brachial, reţea de nervi care porneşte din această zonă şi se ramifică spre zona braţelor. Această presiune nu este decât vâărful aisbergului pentru că, în timp, şi atunci când presiunea nu este simetrică pe ambele părţi ale corpului poate, duce la o diferenţă în înălţimea umerilor, a lungimii picioarelor, a poziţiei bazinului, etc.


În medicina tradiţională chineză se consideră că furia afectează ficatul şi că atunci când nu găsim un mecanism de eliberare a ei vom ajunge să suferim de diverse afecţiuni ale acestui organ. Furia este o emoţie care implică un consum foarte mare de energie şi deci de resurse din organismal nostru. Ficatul este resonsabil să producă această energie, şi încă într-o cantitate foarte mare.

Neutralizarea sau controlul furiei

Deoarece furia este atât de periculoasă, găsim adesea diverse modalități de elibera din tensiune sau de a deschide supapa oalei de fiert sub presiune care am devenit. De exemplu, o persoană care capată frustrări la locul de muncă îşi poate căra furia cu el acasă şi să o manifeste asupra familiei, sau, daca este conştient de acest lucru, să aleagă să mergă la sala de sport ori la o alergare înainte de a ajunge acasă. De cele mai multe ori efortul fizic ajuta la restabilirea valorilor normale ale furiei prin eliberarea unor hormoni specifici stărilor antgonice ei.
Mânia este o sursă foarte mare de discomfort pe care ni-l provocăm dar pe care îl şi provocăm celor din jur, prin proiectarea sau transmiterea ei altora. Până nu demult s-a considerat că o metodă eficientă de neutralizare a furiei este de proiecţie a ei asupra unor obiecte neînsufleţite şi apoi de manifestare violentă asupra acestora. De exemplu lipirea pozei şefului pe un sac de box sau folosirea imaginii lui pe post de ţintă. Cercetări recente au arătat că acest lucru este rareori eficient în eliberarea cathartică şi că de cele mai multe ori nu te face decât să resimţi mânia pentru o perioadă mai lungă.

Articol de Alex B



Te-ar putea interesa şi…
·       Stilul emoţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu