sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Ziua Internațională a Îmbrățişărilor

Te-mbrățişez, mă-mbrățişezi, ne-mbrățişăm. Aşadar, să începem ziua cum se cuvine - cu o îmbrățişare! Astăzi este Ziua Internațională a Îmbrățişărilor şi putem, măcar acum, să facem... terapie prin afecțiune. Să reducem puțin distanțele dintre noi. Să ne apropiem şi fizic, mai mult, de cei din jur - de familie, de prieteni. Şi nu uitați de zâmbet! Sporeşte bucuria!


Directorul Departamentului de Psihologie, din cadrul Universității Oradea, conf. univ. dr. Marius Drugaș, subliniază efectele benefice ale apropierii umane. "Îmbrățișarea este o formă a intimității fizice, ale cărei beneficii, conform literaturii de specialitate din domeniul psihologiei, pot fi: scăderea tensiunii arteriale, creșterea nivelului de dopamină, oxitocină și endorfină — hormonii fericirii, dragostei și atașamentului, care creează un tonus psihic plăcut, armonios", a afirmat el.
Deci, ce am avea de pierdut? Doar câteva clipe de... singurătate. Deschideți brațele aşadar şi ghidați-le către îmbrățişări. Inima... va fi încântată şi ea. Potrivit unui studiu, îmbrățişarea reglează şi bătăile cordului. Cercetătorii au descoperit că frecvența cardiacă a celor care se îmbrățişează scade cu 5-10 bătăi pe minut.
Potrivit psihologului Ioana Drugaș, din ce în ce mai mulți tineri utilizează, în lume, îmbrățișarea ca formulă de salut. "Filmele, videoclipurile, mass-media on line sau off line promovează apropierea dintre oameni, ceea ce îi determină pe tineri să apeleze mai des la îmbrățișare pentru a saluta, a mulțumi, a încuraja sau poate fără niciun motiv aparent, pur și simplu pentru că așa simt în acel moment", a precizat ea.
Doar 10 secunde de îmbrățişare scad presiunea sanguină şi nivelul hormonului stresului, arată un raport publicat de jurnalul Comprehensive Psychology. Şi, mergem mai departe. Odată cu atenuarea stresului, îmbrăţişările ajută şi la prevenirea infecţiilor, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Carnegie Mellon University, din Statele Unite, şi publicat la sfârşitul anului 2014.
Ziua Internațională a Îmbrățişărilor sau International Hug Day a început să fie sărbătorită în 1986 în Statele Unite şi s-a răspândit rapid în toată lumea. Nu întâmplător data aleasă este 21 ianuarie. Luna aceasta este şi cea care... "beneficiază" de cea mai deprimantă zi din an - blue monday. Iată că avem însă mult mai multe motive să zâmbim decât să fim posomorâți. Să curgă îmbrățişările!

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres
Dailymail.co.uk 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu