miercuri, 11 ianuarie 2017

"Veselie"... cu lopata şi bujori în obrăjori

Să citim azi... zăpada, pe chipurile celor din jur. Cum se vede? E de ajuns să aruncăm o privire în trafic, pe străzi, în gară sau la metrou. 
La metrou, unde parcă s-au întâlnit toți bucureştenii la miting, zăpada se vede în nuanțe... pământii. Aşa arată fețele oamenilor grăbiți spre muncă şi îngrijorați că "atenție, se închid uşile", înainte ca ei să apuce să urce în vagoane. Măcar e cald acolo unde sunt atâtea suflete înghesuite unul în altul... Socializare de voie, de nevoie, şi fără facebook... 


Cum arată în Gara de Nord? Nuanța potrivită este cea... vineție! Aşa sunt fețele călătorilor înghețați de frig în aşteptarea unui alt tren, după ce garnitura pentru care aveau inițial bilet a fost anulată. Iar cei care, în sfârşit, au ajuns la destinație sunt epuizați şi înfrigurați după ore şi ore petrecute pe drumul aflat sub asediul nămeților şi al viscolului. 
Ei bine, în parcări avem... bujori în obrăjori şi lopată la purtător. Maşinile nici nu se mai zăresc de sub căciulile albe şi pufoase. Lăsați poezia, ar spune, scrâşnind din dinți, proprietarii care simt deja că brațele au devenit una cu lopata de când muncesc să deszăpezească automobilul din dotare. Cu chipul roşu de atâta efort, mai ceva ca la sala de fitness, şoferii se antrenează, aşadar, din nou, sub codul portocaliu de ninsori. 
Obrajii sunt rozalii şi în stațiile RATB, unde călătorii parcă dansează sârba pe loc. De pe un picior pe altul, în ritm alert, aşteptarea pare mai... caldă, cu un pic de mişcare. Oricum, urechile s-au lungit şi au cam... degerat de când se uită lung după autobuz sau tramvai. 
În trafic, la semafoare, în intersecțiile mari şi aglomerate, fețele şoferilor sunt mai degrabă... negre. Cunoaştem deja celebra expresie "se merge cu viteza melcului". Cei care s-au încumetat să plece cu maşina de acasă - evident, după ce au reuşit să o găsească şi să o scoată de sub troiene - "îmbătrânesc" în trafic. 
Dar ia priviți şi fețele copiilor! Ei văd cu alți ochi iarna şi zăpada. Pentru ei, e pură bucurie - la săniuş, pe derdeluşul din fața blocului sau pe pârtia improvizată de lângă casă. Pentru ei, iarna e zâna bună care le dă aripi să alunece pe zăpadă. Pentru ei, ninsoarea este semnalul că încep iureşul chiotelor de veselie şi bulgăreala, înseamnă nasuri înghețate şi îngeraşi în zăpadă, înseamnă fericire. 
Noi, adulții, e drept, am cam uitat să fim copii... 
Articol de Alma B


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu