luni, 30 ianuarie 2017

Lipsa de vitamina A favorizează Alzheimerul

Aportul de vitamine este extrem de important, nu este doar un subiect care sună bine, doar la nivel declarativ. Fiecare are rolul său, în funcționarea organismului, iar deficitul poate duce la diverse probleme de sănătate.
De exemplu, deficitul de vitamina A, încă din perioada intrauterină, poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer, potrivit unui studiu publicat la sfârșitul lunii ianuarie. Iar recomandarea medicilor nutriționiști, de a consuma cinci porții de legume pe zi, poate avea efecte pozitive și pentru prevenirea bolii Alzheimer, potrivit cercetării.


Oamenii de știință au monitorizat 330 de vârstnici din Chongqing, China, și au descoperit că seniorii cu niveluri crescute ale vitaminei A aveau un risc cu 60% mai mic de a suferi de demență. Totodată, 75% dintre subiecții cu o carență ușoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a funcțiilor cognitive în comparație cu cei care înregistrau niveluri normale de vitamina A (47% dintre persoanele incluse în studiu).
"O deficiență marginală de vitamina A, chiar și precoce, în timpul sarcinii, are urmări negative asupra dezvoltării creierului și un efect de durată ce poate facilita apariția bolii Alzheimer mai târziu în viață'', a declarat dr. Weihong Song, profesor de psihiatrie și membru al Departamentului canadian de cercetare a bolii Alzheimer din cadrul Universității British Columbia.
Vitamina A se găsește în fructe și legume, precum morcovi, broccoli, pere și avocado, dar și în pește sau ficat. Vitamina A este numită și vitamina "anti-infecții", datorită rolului său în susținerea sistemului imunitar. Totuși, medicii avertizează cu privire la supradozajul de vitamina A prin utilizarea suplimentelor - pot apărea efecte negative, în special în cazul femeilor gravide.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu