luni, 1 aprilie 2019

Minţitul prin mesaje text – 11 exemple prin care îţi poţi da seama că cineva te minte sau cel puţin că este ceva necurat la mijloc


Oamenii au impresia că este mai uşor să minţi prin mesaje de tip text. Asta şi pentru că, atunci când scriem, nu este nevoie să privim în ochi cealaltă persoană, nu trădăm nimic prin expresiile faciale, nu arătăm nesiguranţă sau frică. Mai mult, nu este nevoie să răspundem imediat, ca în cazul comunicării verbale, şi putem căuta un răspuns mai adecvat chiar şi după ce am început să scriem. În ciuda tuturor acestor dezavantaje, este posibil totuşi să identifici un mincinos. Mai jos găsiţi câteva exemple care vă pot ajuta să depistaţi un om care nu este sincer.

1.                Propoziţiile prea lungi


Un mincinos va încerca subconştient să-şi ascundă minciunile folosind multe cuvinte. Studiul celor de la Universitatea Cornell a dovedit că propoziţiile false sunt de obicei mai lungi decât cele adevărate. Când cineva vrea să mintă va folosi propoziţii sau fraze mai lungi decât cele pe care le foloseşte în mod normal.

2.               Raspunsuri vagi


Un mincinos va avea tendinţa să utilizeze cuvinte care exprimă probabilitatea sau nesiguranţa pentru a evita răspunsul direct. Acest mincinos probabil că nu are intenţia de a răni, dar nici nu are de gând să facă ceea ce l-ai rugat. În timpul unui alt studiu, oamenii de ştiinţă au remarcat că aceia care mint folosesc mai des în vocabularul zilnic cuvinte precum “probabil”, “posibil” şi “voi încerca”.

3.               Repetarea mesajului


Convingerea este principala sarcină a unui mincinos. Totul este permis în dragoste şi în război şi de asta mincinosul va repeta iar şi iar minciuna până va fi crezut. Se spune că o minciună repetată de suficiente ori devine adevăr. Repetarea unei informaţii are scopul de a o întări, de a o face să pară mai convingătoare. Această tehnică este folosită şi în marketing, în special în cazul reclamelor difuzate la TV.

4.               O pauză prea mare înainte de răspuns


Dacă interlocutorul nu răspunde pentru o lungă perioadă de timp, cine ştie ce se întâmplă de fapt. Se prea poate să fie ocupat sau poate nu a văzut mesajul. Totuşi, câteodată poate fi un semn că are nevoie de mai mult timp pentru a construi un răspuns şi o poveste care să îl susţină. Un mincinos poate avea uneori nevoie de o pauză pentru a hotărî dacă vrea să mintă sau să spună adevărul.

5.               Tastatul prelung


Dacă interlocutorul nu răspunde în mod normal prin texte editate, corectate sau foarte lungi, un astfel de comportament poate fi suspect. În acest caz, cel care răspunde îşi poate ajusta răspunsul pentru a-l face mai convingător şi se tot răzgândeşte cu privire la ce urmează să răspundă.

6.               Schimbarea bruscă a subiectului


Să nu oferi un răspuns este un mod de a minţi. Este mult mai uşor să eviţi un răspuns în timp ce comunici prin mesaje. Există situaţii în care interlocutorul se deloghează (devine offline). În alte cazuri, cel care minte poate schimba subiectul sau se poate întoarce la un subiect anterior sperând că nu vei observa absenţa unui răspuns direct.

7.               Apelul la conştiinţă


Oamenii sunt fiinţe foarte sensibile. Mincinoşii ştiu acest lucru şi îl folosesc împotriva noastră jucându-se cu emoţiile noastre. Unii mincinoşi se folosec de acest mecanism pentru a declanşa în noi sentimentul de vină, dar şi pentru a ne face să nu mai punem întrebările care îi deranjază. De foarte multe ori, ei reuşesc. Încercaţi să vedeţi de unde vine acest sentiment de vină atunci când îl simţiţi pentru a nu mai lăsa pe nimeni să râdă de voi.

8.               Arătatul cu degetul


Acesta este un alt mod prin care un mincinos se poate juca cu emoţiile noastre. În acest caz, mincinosul este cel care acuză şi controlează situaţia. El este cel care pune întrebări pentru a ne face să ne simţim stânjeniţi şi pentru a ne obliga să ne justificăm. Acesta este unul dintre motivele pentru care un bun jurnalist nu va răspunde întrebărilor pe care intervievatul i le adresează în speranţa că îi va distrage atenţia.

9.               Explorarea variantelor


Pentru a fi în siguranţă, un mincinos poate testa mai întâi reacţiile celui care întreabă. Cel care urmează să afle adevărul se supără? Nicio problemă, mincinosul îşi va reevalua imediat poziţia şi va controla situaţia. Acum noi suntem cei care avem de dat răspunsuri la întrebări. Nu lăsaţi un mincinos să exploreze posibilităţile şi să controleze situaţia!

10.            A face pe uitucul


Acesta este unul dintre cele mai folosite trucuri. Este folosit pentru a câştiga timpul necesar fabricării unui răspuns. Un mincinos speră că vei uita de problemă şi îl vei lăsa în pace. Dacă devii insistent cu astfel de oameni, ei fie te vor ignora, fie te vor ataca. Probabil singurul lucru de care se tem este părerea celorlaţi şi cel mai bine este să îi demascaţi şi în faţa altora.

11.               Cel care se plânge se acuză


Mai ţineţi minte colegii care se prefăceau bolnavi la şcoală? Mulţi încă folosesc acest truc şi în viaţa de adult. Cine se va lua de un biet bolnav? Între timp, “amărâtul” va avea mai mult timp pentru a plănui o scăpare.

Dacă cineva îţi răspunde la întrebări într-unul dintre aceste feluri, cel mai probabil nu vrea să aibă de-a face cu tine în acele momente. Dacă nu eşti legat de un astfel de om, cel mai bine este să te distanţezi. Nu îl vei schimba!

Articol de Alex Bocunescu

Surse:
-        brightside.com
-        thetimes.co.uk

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu