miercuri, 7 martie 2018

Puterea privirii


Privirea poate fi o "armă" mai puternică decât ne-am imagina, în comunicarea nonverbală. Deşi pare uşor de trecut... cu vederea, este plină de sensuri - şi chiar unele foarte variate.


Există diferenţe chiar în funcţie de natura relaţiei cu persoana cu care interacţionăm. De exemplu, în fața străinilor și în relațiile de afaceri, se obișnuiește ca privirea să fie îndreptată către centrul unui triunghi imaginar care pornește de la nivelul superior al frunții și continuă către fiecare ochi. O încălcare a acestei reguli poate modifica nivelul de formalism al discuției.
Între prieteni sau cunoscuți, de regulă privirea este îndreptata către spațiul dintre ochi și gură. Iar în intimitate, atunci când un bărbat și o femeie doresc să-și exprime atracția, se privesc în ochi. În general, se remarcă o coborâre discretă a privirii, urmată de o revenire rapidă către ochii celuilalt.
Contează nu doar cum privim, ci şi cât durează contactul vizual. Dacă este prelungit sau scurtat chiar și cu doar câteva secunde, în comparație cu uzanțele, trimite un semnal deosebit de puternic. O privire prea insistentă poate fi catalogată drept ostilă, arogantă sau o tentativă de dominare. Iar privirile evazive pot fi interpretate ca semne de rezervă, de teamă sau de lipsă de interes.
Şi trebuie analizată şi poziţia capului! Capul drept, cu o privire sinceră și deschisă, exprimă adesea deschiderea mentală şi încrederea în sine. Privirea deschisă, cu capul înclinat într-o parte trădează interesul cu privire la interlocutor, iar privirea oblică însoțită de riduri verticale pe frunte denotă o atitudine critică, iscoditoare. Privirea de jos în sus denotă anxietate, iar privirea în jos, cu capul ușor înclinat, sugerează dispreț și un aer de superioritate.
Aşadar, urmăriţi cu atenţie şi... privirea celui cu care interacţionaţi!

Articol de Alma B

Sursa: Isabelle Duvernois - "Limbajul corpului"

Te-ar putea interesa şi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu