vineri, 16 februarie 2018

Celulele anxietăţii


Nu există om să nu fi trecut prin stări de nelinişte. Şi probabil că ne-am dori cu toţii să ştim cum să le depăşim sau măcar unde apar şi cum se formează.
Neurologii americani au reuşit să identifice în creierele şoarecilor de laborator chiar ''celulele anxietăţii'', care formează zona cerebrală în care iau naştere stările de nelinişte. Prin această cercetare oamenii de ştiinţă au dorit să găsească regiunea din creier în care e codificată informaţia emoţională implicată în starea de anxietate.


Celulele au fost descoperite într-o structură numită hipocamp, o componentă importantă a creierului uman şi a unor vertebrate precum şoarecii, componentă ce deţine un rol important în definirea stării de dispoziţie şi formarea memoriei. Aceste celule sunt prezente, probabil, şi la oameni şi se activează în momentul în care subiectul se află în locuri care provoacă teama. Potrivit studiului, în urma activării acestor celule sunt trimise mesaje către alte zone ale creierului, ce declanşează comportamente anxioase precum evitarea zonelor periculoase sau refugierea.
Descoperirea ar putea contribui la realizarea unor tratamente pentru persoanele care suferă de anxietate. Anxietatea este, dealtfel, unul dintre factorii de risc pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Există însă soluţii la îndemâna oricui pentru a depăşi astfel de stări. De pildă, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Otago din Noua Zeelandă, simptomele depresiei și ale anxietății pot fi ameliorate cu ajutorul cărților de colorat. Şi benefice sunt şi observarea păsărilor şi timpul petrecut în natură, spun specialiștii de la Universitatea din Exeter, care au făcut, la rândul lor, o cercetare pe această temă.
Pe de altă parte, în epoca modernă a apărut şi... e-anxietatea. Potrivit unui alt studiu, cel puţin un sfert dintre consumatorii de Internet dorm mai puţine ore pe noapte decât cele pe care le petrec online!

Articol de Alma B

Surse: Agerpres 
sciencedaily.com 
dailymail.co.uk

Te-ar putea interesa şi...

Trăsăturile faciale similare înseamnă trăsături de caracter similare!

Încăpățânarea și optimismul - secretul longevității

Depresia ne îmbătrâneşte prematur


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu