vineri, 22 decembrie 2017

Încăpățânarea și optimismul - secretul longevității

Cu toții ne dorim să știm care e secretul longevității, iar oamenii de știință nu fac excepție. De-a lungul timpului, au tot încercat să afle un răspuns, iar un nou studiu realizat în Statele Unite ajunge la o concluzie. Încăpățânarea și optimismul ar fi printre trăsăturile de caracter care pot reprezenta secretul longevității.


Echipa de oameni de știință și-a concentrat cercetările în zona a nouă sate îndepărtate din regiunea Cilento din sudul Italiei, unde sute de localnici au peste 90 de ani. Studiul s-a concentrat pe 29 dintre aceștia, participanții având vârste cuprinse între 90 și 101 ani.
''Principalele teme care au reieșit din studiul nostru, și par să fie trăsături unice asociate cu o stare mai bună de sănătate fizică a acestei populații rurale, sunt optimismul, etica muncii, încăpățânarea și o puternică legătură cu familia, cu religia și cu pământul'', a precizat unul dintre autorii pricipali, dr. Dilip Jeste, profesor de psihiatrie și neuroștiințe la Facultatea de Medicină a Universității din San Diego, California.
Dintre acestea, s-a remarcat afecțiunea față de pământ. ''Dragostea persoanelor din acest grup față de pământul lor este o temă comună și le oferă un scop în viață. Majoritatea încă fac munci în cadrul gospodăriilor și al suprafețelor de pământ.", a mai punctate unul dintre membrii echipei de cercetare.
Oamenii de știință au descoperit și că acești seniori aveau însușiri semnificativ mai bune în ceea ce privește încrederea în sine și luarea deciziilor, în comparație cu semenii lor de 50, 60 și 70 de ani. ''Acest paradox al înaintării în vârstă susține ideea că starea de bine și nivelul de înțelepciune se accentuează proporțional cu vârsta, chiar dacă sănătatea fizică se deteriorează'', a adăugat unul dintre autorii studiului.
Pe de altă parte, o echipă de cercetători din Elveția a ajuns la concluzia că, în timp ce mediul în care trăim - inclusiv statutul socio-economic sau alimentația - joacă cel mai important rol în ceea ce privește longevitatea, circa 20-30% din variația speranței de viață este influențată de genom.
Și nici autosugestia nu este de neglijat. Cei care se simt cu 3-4 ani mai tineri decât vârsta lor reală prezintă un risc de mortalitate mai scăzut față de cei care se simt mai bătrâni, potrivit unui alt studiu,  realizat în Marea Britanie.
Și, că tot e perioada meselor copioase, să nu uităm nici de aspectele... culinare. Conform unui studiu american, alimentele picante, cum ar fi ardeiul iute, contribuie și ele la creşterea longevităţii. Așadar, nu uitați să includeți în meniu și ceva... iute!

Articol de Alma B
Surse: Agerpres
Mediafax

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu