luni, 18 decembrie 2017

Ardeiul iute te ajută... iute!

Nu este vorba doar despre a mânca picant sau strict despre gastronomie. Ardeiul iute este și un... medicament natural și are multe proprietăți când vine vorba despre beneficiile pentru sănătatea noastră. Potrivit celui mai recent studiu, publicat la începutul acestui an, consumul de ardei iute poate contibui la scăderea mortalității.


În urma cercetărilor desfășurate de oamenii de știință de la Universitatea din Vermont, Statele Unite, s-a ajuns la concluzia că se poate înregistra o reducere cu aproximativ 13% a riscurilor de mortalitate, în special în cazul atacurilor de cord și al comoțiilor cerebrale, la persoanele care consumă în mod regulat ardei iute. Pentru acest proiect, oamenii de știință au folosit informații din National Health and Nutritional Examination Survey, de la peste 16.000 de americani, pe o perioadă de circa 23 de ani. În urma centralizării datelor, s-a constatat că profilul persoanei care consumă în mod regulat ardei iute este bărbat, tânăr, caucazian sau americano-mexican, căsătorit, fumător, consumator de alcool, care mănâncă mai multă carne și mai multe legume, cu un nivel al colesterolului HDL mai scăzut, venituri mai mici și mai puțină educație.
Oamenii de știință au realizat o investigație suplimentară mediană pe parcursul a 18,9 ani și au analizat rata mortalității și cauzele deceselor participanților la studiu. "Chiar dacă mecanismul prin care ardeiul iute poate întârzia mortalitatea este departe de a fi pe deplin explicat, canalele cu potențial tranzitoriu de receptor, care sunt receptori primari pentru agenți precum capsaicina (componenta principală din ardeiul iute) ar putea fi într-o anumită măsură responsabile pentru relația în cauză", indică cercetătorul Mustafa Chopan și dr. Benjamin Littenberg, profesor de medicină la University of Vermont.
Potrivit cercetătorilor, beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt datorate componentei principale — capsaicina, recunoscută pentru prevenirea obezității, reglarea fluxului sanguin coronarian și pentru proprietățile antimicrobiene.
Ardeiul iute ajută la stimularea metabolismului prin acțiunea asupra structurii venoase, alimentează elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor și arterelor și ajută echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor. Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial, proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este benefic atât pentru stomac și tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale și a ulcerelor intestinale.
Atunci când se consumă ardei iute, acesta declanșează o senzație de căldură în tot corpul și, de aceea, așa că este indicat și în cazul degerăturilor.
Iuțeala ardeiului este determinată de concentrața ridicată de capsaicină.
Această substanță are un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În plus, alături de conținutul ridicat de capsaicină, prin concentrația de carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten, ardeiul roșu este o sursă excelentă de vitamina A. Două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din valoarea zilnică de vitamina A. Beta carotenul este nu doar un antioxidant puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esențial pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale. Beta-carotenul poate fi util în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor liberi care pot determina ateroscleroză, cancerul de colon, diabetul zaharat și alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.
Totodată, capsaicina este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai multă capsaicină.
Însă, persoanele cu sindrom de colon iritabil pot resimți o intoleranță la ardeiul iute, iar cele cu reflux gastro-esofagian este bine să evite condimentele puternice. De asemenea, unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul de ardei iute.

Articol de Alma B

Sursa: Agerpres

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu