Nu este vorba doar
despre a mânca picant sau strict despre gastronomie. Ardeiul iute este și un...
medicament natural și are multe proprietăți când vine vorba despre beneficiile
pentru sănătatea noastră. Potrivit celui mai recent studiu, publicat la începutul
acestui an, consumul de ardei iute poate contibui la scăderea mortalității.
În urma cercetărilor
desfășurate de oamenii de știință de la Universitatea din Vermont, Statele
Unite, s-a ajuns la concluzia că se poate înregistra o reducere cu aproximativ
13% a riscurilor de mortalitate, în special în cazul atacurilor de cord și al
comoțiilor cerebrale, la persoanele care consumă în mod regulat ardei iute.
Pentru acest proiect, oamenii de știință au folosit informații din National
Health and Nutritional Examination Survey, de la peste 16.000 de americani, pe
o perioadă de circa 23 de ani. În urma centralizării datelor, s-a constatat că
profilul persoanei care consumă în mod regulat ardei iute este bărbat, tânăr,
caucazian sau americano-mexican, căsătorit, fumător, consumator de alcool, care
mănâncă mai multă carne și mai multe legume, cu un nivel al colesterolului HDL
mai scăzut, venituri mai mici și mai puțină educație.
Oamenii de știință au
realizat o investigație suplimentară mediană pe parcursul a 18,9 ani și au
analizat rata mortalității și cauzele deceselor participanților la studiu.
"Chiar dacă mecanismul prin care ardeiul iute poate întârzia mortalitatea
este departe de a fi pe deplin explicat, canalele cu potențial tranzitoriu de
receptor, care sunt receptori primari pentru agenți precum capsaicina
(componenta principală din ardeiul iute) ar putea fi într-o anumită măsură
responsabile pentru relația în cauză", indică cercetătorul Mustafa Chopan
și dr. Benjamin Littenberg, profesor de medicină la University of Vermont.
Potrivit
cercetătorilor, beneficiile pentru sănătate ale ardeiului iute sunt datorate
componentei principale — capsaicina, recunoscută pentru prevenirea obezității,
reglarea fluxului sanguin coronarian și pentru proprietățile antimicrobiene.
Ardeiul iute ajută la
stimularea metabolismului prin acțiunea asupra structurii venoase, alimentează
elementele vitale din structura celulară a capilarelor, venelor și arterelor și
ajută echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre
cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arterială, curăță arterele și
contribuie la diminuarea valorilor colesterolului rău sau a trigliceridelor.
Având în vedere că bolile cardiovasculare ocupă primul loc la nivel mondial,
proprietățile ardeiului iute sunt deosebit de importante.
Ardeiul iute este
benefic atât pentru stomac și tractul intestinal, deoarece stimulează mișcarea
peristaltică a intestinului și contribuie la reconstrucția țesutului din
stomac, facilitând vindecarea leziunilor stomacale și a ulcerelor intestinale.
Atunci când se
consumă ardei iute, acesta declanșează o senzație de căldură în tot corpul și,
de aceea, așa că este indicat și în cazul degerăturilor.
Iuțeala ardeiului
este determinată de concentrața ridicată de capsaicină.
Această substanță are
un rol esențial în deschiderea și drenarea pasajelor nazale congestionate. În
plus, alături de conținutul ridicat de capsaicină, prin concentrația de
carotenoizi pro-vitamina A, inclusiv beta-caroten, ardeiul roșu este o sursă
excelentă de vitamina A. Două lingurițe de ardei iute pisat furnizează 47% din
valoarea zilnică de vitamina A. Beta carotenul este nu doar un antioxidant
puternic, ci poate fi convertit în organism în vitamina A, un nutrient esențial
pentru sănătatea tuturor țesuturilor epiteliale. Beta-carotenul poate fi util
în reducerea simptomelor astmului, osteoartritei și artritei reumatoide. În
plus, activitatea sa antioxidantă contribuie la prevenirea daunelor radicalilor
liberi care pot determina ateroscleroză, cancerul de colon, diabetul zaharat și
alte complicații, cum ar fi leziuni ale nervilor și boli de inimă.
Totodată, capsaicina
este un inhibitor puternic al substanței P, o neuropeptidă asociată cu
procesele inflamatorii. Cu cât este mai iute un ardei, cu atât conține mai
multă capsaicină.
Însă, persoanele cu
sindrom de colon iritabil pot resimți o intoleranță la ardeiul iute, iar cele
cu reflux gastro-esofagian este bine să evite condimentele puternice. De
asemenea, unele persoane pot prezenta reacții alergice la consumul de ardei
iute.
Articol
de Alma B
Sursa: Agerpres
Te-ar putea interesa şi…
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu