sâmbătă, 24 decembrie 2016

Portretul lui Moş Crăciun

Cu toţii îl aşteptăm, unii îl pândim, dar ce facem dacă îl surprindem tocmai când lasă cadourile sub brad? Ne speriem? Ne bâlbâim? Îi recităm o poezie? Cum interacţionăm cu cel care - plin de dărnicie - ne-a călcat pragul?


Noi, la Face Keys, suntem pregătiţi să schimbăm câteva cuvinte cu el, pentru că tocmai acesta este domeniul nostru de activitate - comunicarea eficientă. Să spunem că l-am surprins lângă bradul nostru împodobit, în timp ce lăsa darurile mult aşteptate. Stăm câteva clipe, în umbră, dincolo de tocul uşii.
Nu e om care să nu fi auzit de bătrânelul îmbrăcat în roşu, care poartă întotdeauna vestita lui barbă albă. Dar ce e cu barba, Moşule? Ei bine, nu îl apără doar de frig, ci îi schimbă şi forma feţei. Că este înţelept ştim cu toţii, dar barba lui confirmă. Probabil că a văzut multe la viaţa lui şi a fost surprins coborând pe horn de nenumărate ori. Dar, să vă spunem un secret. Dacă insistaţi un pic, Moşul va ceda şi îl veţi cuceri rapid. Este sentimental şi bun la suflet, doar îl cunoaştem cu toţii. De altfel, la acest tip de barbă, pe care o poartă şi el e atâta amar de vreme, au apelat bărbaţii încă din antichitate, pentru a câştiga încrederea şi respectul celor din jur. Moşul a câştigat însă şi multă dragoste, mai ales din partea celor mici, care adoră să îi mângâie barba sau – cei mai neastâmpăraţi – să îl trgă uşor de ea.
Fruntea încărunţită ne arată că nu poate fi păcălit. Ştie cine a fost cuminte şi cine nu, unde merge şi când să mergă. Aşadar, când vine vorba de a cântări faptele bune, este maestru. Îl ajută şi memoria! Deşi bătrân, încă are o memorie de elefant. Nu uită pe nimeni şi, în fiecare an, ţine minte fiecare adresă, ba ţine cont şi de cei care s-au mutat şi reuşeşte să ajungă şi la ei.
În lumina slabă a beculeţelor din brad, putem să observăm obrajii rumeni şi foarte ridicaţi. Pesemne că este un om care se bucură mult şi îi face plăcere să dăruiască toate cadourile din sac. Cu atât mai bine pentru noi. Creşte probabilitatea de a nu se supăra că l-am pândit şi că ne dorim să scormonim prin desaga lui.
Dacă l-am surprinde pe Moş Crăciun, am întinde mâna uşor după farfuria cu fursecuri şi paharul de lapte pregătite anume pentru această ocazie. Cu mâinile tremurânde, ne-am îndrepta apoi spre el şi i le-am oferi. De sub mustaţa ca zăpada s-ar ivi  un zâmbet larg şi am observa buzele pline. L-am prins! Ştim cum să-l “mituim” şi să-l facem să ne lase să aruncăm un ochi în sacul lui plin de cadouri. Îi oferim ceva bun, ceva dulce. Sigur nu poate rezista. Aşadar, ar fi bine să îi aducem suficiente fursecuri.
Dar, atenţie! Ar trebui să îl ţinem mereu ocupat, pentru că altfel i-am da şansa să ne ia la întrebări. Sprâncenele sale ne arată că este foarte interesat de detalii. Iar dacă va începe “interogatoriul” vom fi nevoiţi să îi explicăm tot, iar el va căuta să despice firul în patru. Nu doar că poate ne vom da de gol la capitolul “cuminţenie”, dar riscăm să îl deturnăm de la treburile lui şi să atragem antipatia multor oameni care vor rămâne fără cadori în noaptea de ajun.
Lăsăm deci fursecurile şi laptele să fie descoperite de Moş, iar noi ne retragem, fără să îl mai deranjăm, bucuroşi doar că şi anul acesta am fost suficient de buni încât să primim cadouri. Poate la anul, dacă vine mai devreme, îl vom şi descoase un pic.
Drum bun, Moşule!
Articol de Alex şi Alma
Sărbători fericite!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu