marți, 24 mai 2016

Tu ştii când minte copilul tău?

Minciuna, spune Robert Feldman, profesor de psihologie la Universitatea din Massachusetts, este o deprindere de bază pe care o învăţăm de la vârsta de 3 ani. Deci, nimeni nu poate spune că nu a mințit niciodată sau că nu a... cosmetizat realitatea - fie din dorința de a proteja pe cineva, fie pentru a scăpa dintr-o situație neplăcută, sau pentru a necăji pe cineva. Şi, poate că nu reuşim, de cele mai multe ori, să ne dăm seama când suntem păcăliți de o persoană care nu ne este foarte apropiată, dar, când este vorba chiar de membrii familiei, oare lucrurile stau la fel? 


Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Brock şi de la Universitatea Toronto din Canada au realizat recent două experimente şi vin cu nişte concluzii care vor pune, cu siguranță, pe gânduri, mulți părinți - doar în 50 la sută din timp, copiii spun adevărul. 
La studiu au participat 152 de adulți. Într-unul dintre experimente, 72 dintre ei au fost rugați de oamenii de ştiință să urmărească mai multe filmulețe cu copii străini, dar de aceeaşi vârstă cu ai lor, adică între 8 şi 16 ani. În videoclip apăreau adolescenți care erau întrebați dacă au copiat la un test pe care tocmai îl susținuseră. Niciunul nu a recunoscut că a trişat, dar numai unii au spus de fapt adevărul. După vizionare, părinților li s-a cerut să evalueze onestitatea fiecărui copil, pe o scară de la 1 la 100. 
În paralel, într-un alt experiment, ceilalți 80 de părinți au văzut filme cu propriii copii, într-un scenariu identic. 
Rezultatele au arătat că părinţii din ambele experimente au ghicit corect că numai în jumătate din timp copiii sunt sinceri. În vreme ce părinţii erau siguri între 70 şi 76 % că au avut dreptate.
""Indivizii aflați într-o relaţie strânsă tind să deţină o imagine reciproc pozitivă, rezultând dintr-o prejudecată că persoana este onestă”, precizează cercetătorii care s-au ocupat de acest studiu. "Această prezumţie de onestitate reduce suspiciunea unei persoane şi motivaţia de a detecta minciunile", au adăugat ei. 
Există însă şi un aspect care poate face ca orgoliul "confraților lui Pinocchio" să crească. 
Psihologul american Scott Barry Kaufman, de la New York University, susţine că rezultatele mai multor studii sugerează că persoanele care se pricep la inventarea minciunilor fac parte din acel grup de oameni capabili să gândească profund şi bine, să vină rapid cu rezolvări la probleme şi să fie spontani şi creativi. 
Un alt studiu, realizat Angela Evans, de la Universitatea  Brock, şi Kang Lee, de la Universitatea Toronto, a indicat acelaşi lucru: copiii care spun devreme minciuni au capacităţi cognitive mai avansate. Procesele cerebrale implicate în minţit sunt un indicator care arată inteligenţa copilului, întrucât acesta va începe să mintă atunci când va simţi că poate să susţină propria variantă. 
În „The Folly of Fools: The Logic of Deceit and Self-Deception in Human Life”, Robert Trivers explică faptul că, atunci când suntem stresaţi, avem obiceiul de a clipi mai des. Cu toate acestea, atunci când, de exemplu, rezolvăm probleme de fizică, avem tendinţa de a clipi mai rar. Studii recente realizate asupra minciunii sugerează că şi atunci când minţim clipim mai des, ceea ce este şi firesc având în vedere că şi minciuna necesită un proces complex. 
Totuşi, "nu există minciună necesară. Omul, având în permanență nevoi, ar trebui să mintă tot timpul" (Konrad Adenauer).  
Articol de Alma B
Sursa:  dailymail.co.uk
Bbc 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu