miercuri, 4 mai 2016

Prietenia, bună de pus "pe rană", un calmant mai puternic decât morfina

Să ai prieteni, prieteni adevărați, înseamnă să fii un om bogat, dar şi mai ferit de durere. Cercetătorii de la Oxford au descoperit, în urma unui studiu, că oamenii înconjurați de amici au o toleranță mai mare pentru durere. Şi ne referim aici la socializare... tradițională, nu pe chat, facebook, whatsapp sau alte "instrumente" din această categorie. 

Relațiile de prietenie stimulează endorfinele din organism, recunoscute pentru capacitatea lor de a acționa ca analgezici naturali pentru corpul nostru. Iar "teoria creierului opioid şi a ataşamentului social" vorbeşte deja despre faptul că interacţiunile sociale declanşează emoţii pozitive atunci când endorfinele se leagă de receptorii opioizi din creier. Adică, ne simţim bine când ne vedem prietenii. Pentru a testa această teorie, cercetătorii s-au bazat pe ideea că endorfina are un efect analgezic mai puternic şi decât morfina şi au folosit toleranţa la durere ca pe o modalitate de a-i evalua activitatea. Au mers, aşadar, pe ideea că persoanele cu reţele sociale mai mari ar avea o toleranţă mai mare la durere, iar acest lucru a fost demonstrat de studiu. 


"Cercetările recente sugerează că sistemul endorfinei poate fi perturbat în cazul tulburărilor psihice, cum ar fi depresia. Acest lucru poate reprezenta unul dintre motivele pentru care oamenii afectați de depresie, de multe ori, nu simt plăcere şi devin retraşi din punct de vedere social", a declarat Katerina Johnson, doctorand la Universitatea Oxford (Departamentul de psihologie experimentală). Katerina Johnson a precizat şi că studiile sugerează că şi cantitatea, şi calitatea relaţiilor sociale afectează sănătatea fizică şi mentală, şi pot reprezenta chiar un factor determinant pentru longevitatea noastră. "Ca specie, am evoluat pentru a prospera într-un mediu social bogat, dar, în această eră digitală, deficienţele interacţiunii noastre sociale ar putea fi unul dintre factorii care contribuie la declinul sănătăţii societăţii noastre moderne”, afirmă Johnson. 
Aşadar, socializarea "old fashion" este una dintre cheile către un tonus bun şi prieteni pe viață. 

Articol de Alma B

Sursa: MailOnline

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu