vineri, 13 mai 2016

Oglindă, oglinjoară, am o problemă... cerebrală?

Nu este o glumăDacă persoanele îndrăgostite de felul în care arată, cele care manifestă admiraţie exagerată faţă de ele însele, au o problemă cunoscută sub numele de narcisism, ei bine, există şi polul opus. Sunt şi oameni deloc încântaţi de aspectul lor, iar în cazul acestora nemulţumirea atinge cote alarmante. Preocuparea pentru un defect fizic minor sau chiar imaginar devine extremă şi le perturbă calitatea vieţii.


Cei care se văd atât de urâţi încât fac din propriul aspect fizic o obsesie suferă de o afecţiune psihică numită dismorfofobie sau dereglare dismorfică corporală. Aceasta îi face să îşi perceapă în mod distorsionat chipul şi trupul.
Boala a fost subiect de studiu pentru o echipă de psihiatri din cadrul Universităţii Los Angeles. Cu ajutorul rezonanţei magnetice funcţionale, cercetătorii au analizat creierul a 17 persoane afectate de această boală şi 17 sănătoase, asta în timp ce toţsubiecţii observau fotografii ale propriului chip. Specialiştii americani au constatat că, în creierul dismorfofobicilor, vederea propriei imagini declanşează o activare anormală a mai multor arii cerebrale. Totodată, în cazul acestor pacienţi, creierul elaborează imaginea propriei feţe în mod înşelător, înregistrându-se o activitate alterată atâîn centrii vederii, câşi la nivelul circuitelor cerebrale.
Potrivit aceluiaşi studiu, persoanele afectate de dismorfofobie reprezintă aproximativ 1-2% din populaţie, iar una din patru ajunge la tentative de suicid.
Mulţi dintre suferinzii care se luptă cu această boală a urâţeniei închipuite cred că soluţia miraculoasă este chirurgia estetică. Defectul nu este însă unul real, ci doar în mintea lor, iar rezolvarea nu stă în puterea bisturiului, ci mai degrabă în puterea minţii.

Aricol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu