marți, 31 mai 2016

Cariera – între succes, prejudecăţi şi viaţă de familie

"În spatele fiecărui bărbat de succes stă o femeie puternică". Iată că şi studiile vin în sprijinul acestei afirmații. O cercetare realizată de Universitatea Washington arată că, atunci când vine vorba despre succesul în carieră, nu contează doar personalitatea angajatului, ci şi a soției acestuia. 


În cadrul studiului, au fost chestionate 4.544 persoane căsătorite, dintre care 75% erau cupluri cu două venituri, ambii soţi având  serviciu. Voluntarii au completat un chestionar care le-a măsurat 5 trăsături de personalitate: cât de extrovertiți sunt, cât de agreabili, conştiincioşi, deschişi sau anxioşi. 
Apoi, timp de 5 ani, participanţii şi-au dezvăluit traseul profesional şi au spus de ce creşteri salariale sau promovări au avut parte. Totodată, fiecare a oferit detalii despre relaţia cu partenera. Bărbaţii cu soţii mai conştiincioase au fost promovaţi mai des şi au avut salarii mai mari, a demonstrat studiul. Asta deoarece astfel de femei ştiu să planifice mai bine lucrurile şi situațiile şi preiau cea mai mare parte din treburile casnice, astfel încât domnii să se poată dedica mai mult slujbei. Iar acest trend este şi mai puternic în cazul familiilor cu un singur venit, unde soția este trup şi suflet alături de partener, pentru a-i facilita drumul către succes. 
Pe de altă parte, în ceea ce le priveşte pe doamne, un studiu realizat la Harvard Business School arată că nu copiii sunt cei care le îngreunează traseul profesional, ci soțul! Aşteptările unui cuplu, referitoare la cum îşi împart atribuțiile familiale, casnice şi de creştere a copiilor, concomitent cu nivelul de implicare în carieră sunt cele mai mari obstacole în succesul în carieră pentru femei. 
Nici în cazul femeilor, nici în al bărbaților, prejudecățile nu ajută atunci când vine vorba de locul de muncă. Şi, chiar dacă încercăm să renunțăm la streotipuri, cercetările arată că aspectul fizic influențează cariera. Mai exact, înălțimea şi greutatea îți pot influența salariul. Cercetătorii de la Universitatea Exeter, din Marea Britanie, au arătat că înălțimea este şi un atu economic pentru un bărbat. De exemplu, un bărbat mai înalt cu 2,5 centimetri față de colegii săi va avea un venit anual cu aproape 2.000 de euro mai mare. "La aceeaşi diplomă obţinută, bărbaţii mai înalţi au o carieră profesională mai bună fiindcă li se încredinţează mai multă responsabilitate şi poziţii mai ridicate în ierarhie", notează cercetătorul francez Nicolas Herpin. 
În cazul femeilor, kilogramele în plus reprezintă un... minus, la job. În Anglia, o femeie care cântărește mai mult decât colega ei, de aceeași înălțime și vârstă, va pierde aproape 4.000 de euro din venitul său anual. 
Şi instituţia independentă din Franţa ''Apărătorul Drepturilor'' a publicat un barometru care arată că aspectul fizic constituie unul dintre principalele criterii de discriminare la angajare. "Statistic vorbind, este o realitate", afirmă sociologul Jean-Francois Amadieu, director al Observatorului pentru Discriminări din Franţa. 
Articol de Alma B
Surse: scientificamerican.com 
Canal3.md
Agerpres.ro
metronews.fr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu