joi, 19 mai 2016

Gustul iubirii

Nu de puține ori am auzit expresia “gustul dulce al iubirii”. Cât adevăr este însă în aceste cuvine, dincolo de metaforă?

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au încercat să ofere un răspuns și au făcut o serie de experimente, la care au participat 197 de persoane. Oamenii de știință s-au asigurat mai întâi că voluntarii cunosc sensul sintagmelor “dragostea e dulce” și “gelozia este amară”. Apoi, în cadrul primelor două studii, le-au cerut participanților să scrie despre o experiență legată de un moment romantic, de gelozie sau despre un subiect banal. Iar la final i-au rugat să guste fie o bomboană dulce, fie una din ciocolată dulce-amăruie și să precizeze cât de dulce era fiecare. Cei care au scris despre iubire au catalogat ambele bomboane ca fiind mai dulci, comparativ cu cei care au avut drept subiect gelozia sau altă temă.


Apoi, cercetătorii au făcut un alt studiu, la care au luat parte 93 de voluntari. De data aceasta, participanților li s-a oferit apă și li s-a spus că este testat un nou produs. Și, din nou, s-a constatat că dragostea îi face pe oameni să perceapă alimentele ca fiind mai dulci.

Așadar, simplul fapt că până şi apa are un gust mai dulce atunci când ne gândim la iubire arată că emoţia nu acţionează asupra receptorilor de la nivelul limbii. Efectul pare să fie rezultatul modului în care procesează creierul informaţia referitoare la gust. 

Legătura dintre dragoste şi dulceaţa experienţelor fizice se formează, cel mai probabil, în copilărie. Copiii îşi încep vieţile consumând lapte, care este dulce. Și, este posibil ca astfel, încă din primele luni, să asociem dragostea cu gustul dulce. 

Articol de Alma B

Sursa: livescience.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu