luni, 16 mai 2016

De ce închidem ochii atunci când încercăm să ne aducem aminte ceva?

Există o explicație. Ştiințifică! 
Psihologul american Art Markman spune că suspendarea vederii pe termen foarte scurt ajută la depistarea detaliilor de care avem nevoie. Creierul procesează o cantitate uriaşă de informaţie, o parte importantă din acest flux fiind generată de vedere. Iar înlăturarea sau reducerea stimulilor – închizând ochii sau privind în tavan - ajută la „decongestionarea” proceselor legate de memorie. Şi nu e valabil doar pentru partea vizuală. De exemplu, dacă vrem să ne amintim vocea cuiva, un fundal sonor aglomerat îngreunează acest lucru. Astfel s-ar putea explica şi de ce este dificil uneori  să scriem în timp ce alţii vorbesc. 


Subiectul a fost analizat şi de cercetătorii de la Universitatea din Surrey. Aceştia au testat abilitatea oamenilor de a-şi aminti detalii din filme care prezentau scenele unor crime fictive, în speranța că rezultatele vor ajuta  martorii să-şi aducă aminte cu mai multă acurateţe detalii atunci când sunt interogaţi de poliţie. Studiul, publicat în revista "Legal and Criminological Psychology" a fost realizat pe 178 de persoane, care au luat parte la două experimente separate.
Primul a presupus ca voluntarii să urmărească un film în care un electrician intra pe o proprietate privată, executa nişte lucrări, apoi fura câteva obiecte. Subiecţii, împărțiți în două grupe, au fost apoi luaţi la întrebări. Unii participanţi au fost chestionați când aveau ochii închişi, ceilalți când îi aveau deschişi. Cei care aveau ochii închişi pe perioada interogatoriului au răspuns corect la trei sferturi din cele 17 întrebări, restul la mai puțin de jumătate.  
În cadrul celui de-al doilea experiment, oamenii au fost rugați să spună ce au auzit în timpul unei scene care prezenta o crimă. Din nou, închiderea ochilor a dus la redarea mai multor amănunte. 
 Aşadar, “îți poți închide ochii față de realitate, dar nu şi față de amintiri”, după cum spunea şi scriitorul şi filozoful polonez Stanislaw Lem. 

Articol de Alma B
Sursa: bbc.com

Mediafax.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu