marți, 7 august 2018

Cravata - nod cu dus şi întors


Cravata este, în general, un semn al eleganţei. Întregeşte o ţinută sobră sau una mai pretenţioasă, dar - dincolo de registrul stilistic - are şi semnificaţii importante în comunicarea nonverbală. Actul de a-ţi strânge cravata poate reprezenta faptul că eşti gata de muncă sau că îţi arăţi superioritatea. Sau - spune expertul în limbaj nonverbal Lillian Glass - atunci când domnul în cauză slăbește cravata ar putea fi și un semn că minte sau... înflorește ușor discursul. Și, la fel se întâmplă și când "fierbe" de nervi.


Pe de altă parte, cravata legată strâns poate restricţiona circulaţia sângelui către creier, spun specialiştii. Prin comprimarea venelor de la nivelul gâtului, persoanele care poartă cravată pot suferi de presiune crescută la nivelul craniului. Efectele nu sunt însă atât de grave încât să reprezinte un risc major, dar pot apărea complicații pentru cei care au deja probleme cu tensiunea arterială.
Studiile anterioare au prezentat și faptul că o cravată purtată prea strâns poate creşte presiunea la nivelul ochilor, aceasta fiind asociată cu apariţia glaucomului.
Fluxul sanguin din creier este vital pentru funcţionarea normală a creierului. Oferă celulelor cerebrale acces la oxigen, glucoză şi nutrienţi.

Articol de Alma B

Surse: Lillian Glass - "Știu ce gândești" 

Te-ar putea interesa şi…



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu