vineri, 14 septembrie 2018

Tonul vocii şi dimensiunea puterii


Există, desigur, persoane firave cu voci puternice şi persoane masive cu voci firave. Dar, în general, spun specialiştii în cadrul unui nou studiu, oamenii sunt capabili să determine cât de masive şi puternice sunt persoanele din jur doar prin intermediul tonului vocii lor. 


Numeroase animale utilizează răcnetul pentru a-şi arăta puterea mai ales când concurează cu alte animale pentru împerechere sau hrană. Iar strigătele agresive ar putea avea o funcţie similară şi în cazul oamenilor, cred cercetătorii.
În cadrul studiului, echipa de specialişti a măsurat iniţial forţa zonei superioare a corpului şi înălţimea unui bărbat şi a unei femei şi apoi i-a înregistrat în timp ce răneau sau vorbeau pe un ton ameninţător. A realizat aceleaşi măsurători şi în cadrul grupului de ascultători cărora le-au fost redate înregistrările. Apoi, cercetătorii le-au cerut să estimeze cât de puternice şi înalte erau persoanele din înregistrări. Rezultatele au arătat că, în proporţie de 90%, cei care au ascultat înregistrările au determinat că emiţătorii erau mai puternici decât ei.
Iar conclutia specialiştilor a fost că oamenii supraestimează în mare parte puterea celorlalte persoane atunci când răcnesc decât atunci când folosesc violenţa verbală. Bărbaţii au avut tendinţa de a subestima forţa unei femei pe baza sunetelor, iar femeile au supraestimat forţa bărbaţilor. Totuşi, în general, răcnetul a fost un mod destul de precis de a transmite dimensiunea şi forţa cuiva. De asemenea, cercetătorii au văzut că ţipatul obişnuit nu pare să aibă acelaşi efect ca răcnetul.
Pe de altă parte, potrivit unui alt studiu, realizat în Statele Unite, cercetătorii au descoperit că unii oameni au capacitatea înnăscută de a-şi modifica frecvenţa vocală pentru a conferi glasului calităţi ce atrag auditoriul. Cercetarea a arătat, de asemenea, că liderii politici cu voci grave sunt percepuţi ca fiind mai dominanţi şi atrăgători.
Important de menţionat este că abilitatea de a controla frecvenţa vocii este înnăscută şi depinde de mărimea laringelui fiecărei persoane. Un laringe mare, cu coarde vocale lungi, va produce o voce gravă.
Şi să nu uităm nici de glasul doamnelor, care le dă.. palpitaţii bărbaţilor. Potrivit unui alt studiu american, pulsul domnilor creşte la auzul vocii joase a unei femei. Şi simt furnicături atunci când le aud glasul în perioada fertilă. Cercetătorii susţin că această intensificare a reacţiilor este un semn clar că ascultătorii masculini sunt aproape instant atraşi de vocea unei femei.

Articol de Alma B


Te-ar putea interesa şi…



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu