sâmbătă, 1 septembrie 2018

Caprele "citesc" oamenii fericiţi

Nu mai este nicio noutate că animalele de companie simt atunci când stăpânii sunt trişti sau bucuroşi, ori îi "citesc" atunci când sunt furioşi sau apatici. Ei bine, se pare că şi necuvântătoarele sunt, uneori, fini... psihologi. Şi nu ne referim doar la câini, pisici sau cai. Caprele, de pildă, au abilitatea de a recunoaşte oamenii fericiţi şi sunt atrase de aceştia, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie.


Oamenii de ştiinţă au prezentat unui grup format din douăzeci de capre fotografii cu acelaşi chip uman care arăta fericit sau supărat şi au constatat că aceste animale preferă să interacţioneze cu persoanele cu chipuri zâmbitoare.
Eliberate de la o distanţă de patru metri, majoritatea caprelor s-au îndreptat direct către imaginile care prezentau chipuri fericite, pe care le-au adulmecat apoi curioase. Efectul a fost mai pronunţat când chipul fericit a fost poziţionat în partea dreaptă a zonei de testare, ceea ce sugerează că aceste animale îşi folosesc emisfera stângă a creierului pentru a procesa emoţii pozitive, după cum a indicat echipa de cercetători. Despre capre se ştia că sunt sensibile la limbajul corporal al oamenilor, însă descoperirea recentă relevă în plus că acestea răspund la expresiile faciale umane şi pot face diferenţa între ele.
Alte studii au relevat că animale precum câinii şi caii pot recunoaşte şi îşi pot aminti expresii umane care trădează anumite emoţii. Iar anterior s-a demonstrat că oile posedă o memorie vizuală deosebită şi au capacitatea de a recunoaşte chipurile umane din fotografii.

Articol de Alma B

Sursa: Agerpres 

Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu