sâmbătă, 1 septembrie 2018

Ridurile de pe frunte şi starea de sănătate


Ridurile nu sunt doar un indicator al... vârstei, aşa cum am fost obişnuiţi să credem. Dacă citim mai în profunzime aceste semne de pe piele putem să aflăm detalii extrem de importante despre sănătatea unei persoane. Sau măcar să punem nişte semne de întrebare.


Potrivit unui studiu realizat în Franţa, ridurile pronunţate de pe frunte - mai vizibile decât ar fi normal pentru vârsta persoanei respective - pot trăda un risc ridicat de boli cardiovasculare.
Cercetătorii susţin că, deşi ridurile de la nivelul frunţii nu constituie o metodă mai bună de evaluare a riscului de deces în urma bolilor cardiovasculare în comparaţie cu metodele existente - precum tensiunea arterială şi profilul lipidic, ar putea reprezenta totuşi un semnal de alarmă uşor de observat şi cu un cost minim.
Ateroscleroza este o cauză importantă a atacurilor de cord şi a altor evenimente cardiovasculare. Modificările survenite la nivelul proteinei colagen şi stresul oxidativ ar juca un rol esenţial atât în apariţia aterosclerozei cât şi a ridurilor, au notat specialiştii. De asemenea, vasele de sânge din zona frunţii sunt atât de mici încât ar putea manifesta o sensibilitate mai mare la acumularea de placă, ceea ce înseamnă că ridurile ar putea reprezenta unul dintre primele semne ale îmbătrânirii acestora.
Nici ridurile din jurul ochilor nu sunt de neglijat, dar din alt punct de vedere. Potrivit unui alt studiu - realizat la Western University din Ontario - aceste riduri fac ca zâmbetul şi încruntarea să pară mult mai reale. Iar asta ne ajută, se pare, să relaţionăm emoţional mult mai profund cu cei din jurul nostru, spun cercetătorii.
Şi, să nu uităm şi că 80% dintre ridurile vizibile sunt provocate de soare. Expunerea pe termen lung la razele ultraviolete poate duce, de asemenea, la pigmentare excesivă, reduce elasticitatea pielii şi îi reduce textura, provocând inclusiv o îngălbenire. Totodată, o creştere a vătămărilor pielii cu 2% îmbătrâneşte chipul unei persoane cu până la trei ani. Aşadar, uneori este chiar indicat să rămânem... în umbră!

Articol de Alma B

Surse: Agerpres 

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu