luni, 2 octombrie 2017

Exerciţiile la sală reduc anxietatea


Anxietatea şi efortul fizic sau antrenamentele la sală nu fac deloc casă bună. Aşadar, dacă vă număraţi printre cei care nu pot trăi fără fitness, sunteţi norocoşi. În urma unui studiu realizat în Irlanda, s-a constatat că persoanele care obişnuiesc să facă exerciţii de rezistenţă, precum ridicarea greutăţilor, ar putea avea un nivel mai mic de anxietate, în comparaţie cu cele care zic "pas" unei astfel de activităţi.
Ce este anxietatea? Acel amalgam de sentimente de reţinere, nervozitate sau teamă.
 
www.facekeys.ro
 
 Și cum funcţionează... mecanismul?
"Antrenamentul cu exerciții de rezistență reduce în mod semnificativ nivelul de anxietate, atât în cazul pacienților sănătoși, cât și în al celor cu boli mintale, iar gradul la care se manifestă această reducere este comparabil cu cel al tratamentelor de primă linie, precum medicația sau psihoterapia", a precizat autorul principal al cercetării, Brett Gordon, de la Universitatea Limerick din Irlanda.
 Efectele acestui tip de exerciții asupra creierului nu este încă deplin înțeles — așa cum este cazul antrenamentelor aerobice — dar cercetarea a asociat mișcările de rezistență cu un nivel mai mic de reducere a substanței albe din creier, după cum a explicat Dianna Purvis Jaffin, de la Brain Performance Institute din cadrul Universității Dallas din Texas. Substanța albă din creier este compusă din fibre nervoase care conectează neuronii din diferite părți ale organului gândirii. Odată cu înaintarea în vârstă, pot surveni schimbări la nivelul acesteia, putându-se ajunge la probleme de natură cognitivă și comportamentală. Este posibil ca exercițiile de rezistență să ajute la reducerea anxietății prin distragerea atenției practicanților de la propriile gânduri și prin oferirea unui alt subiect asupra căruia să se concentreze.
 Oamenii de știință au analizat informații din cadrul a 16 studii publicate anterior, la care au participat în total 922 de persoane. Acestea au fost supuse, aleatoriu, fie unui program de exerciții de rezistență, fie unui stil de viață sedentar.
Subiecţii care au efectuat activități sportive au practicat exerciții de rezistență timp de două până la cinci zile pe săptămână, în medie unsprezece săptămâni.
 Pe de altă parte, şi cei care nu au voie să facă efort fizic au la îndemână "arme" cu care să lupte împotriva anxietăţii. Unele studii arată că meditaţia de tip "mindfulness" este eficientă în acest sens. Acest tip de meditaţie presupune concentrarea asupra prezentului şi eliminarea gândurilor îndreptate către evenimentele din trecut sau anticiparea celor care urmează. Totodată, şi somnul odihnitor pe timpul nopţii reduce considerabil anxietatea.
 În Statele Unite, aproximativ 40 de milioane de adulţi sunt afectaţi de tulburări de anxietate în fiecare an. Femeile sunt de două ori mai predispuse la apariţia tulburării de anxietate generalizată, caracterizată prin cel puţin şase luni în care persoana afectată îşi face griji excesive, nerealiste asupra problemelor de zi cu zi.  

Articol de Alma B
Surse:
Agerpres
Hotnews

Te-ar putea interesa și…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu