luni, 23 octombrie 2017

Sindromul... călătorului. Sau când emoţiile şi frumuseţea operelor de artă te bagă în spital

Călătoriile vin la pachet cu multe experienţe, dar şi cu... boli ciudate. Şi nu ne referim aici la maladii rare, transmise de diverse insecte sau declanşate de climă ori de anumite plante, ci la afecţiuni ce ţin de psihic.


Frumuseţea locurilor vizitate poate fi atât de copleşitoare încât te poţi pricopsi cu un... sindrom, cum ar fi Sindromul Stendhal, cunoscut şi ca hiperculturemia sau Sindromul Florenţa. Ce înseamnă, cum se manifestă? În primul rând, factorul declanşator este... arta. Florenţa este un oraş bogat în muzee, galerii şi expoziţii, aşa că multitudinea picturilor şi a sculpturilor nu te poate lăsa rece. Iar unii sunt impresionaţi în asemenea măsură încât ajung... în grija medicilor!
Sindromul Stendhal este o tulburare psihosomatică ce determină bătăi cardiace rapide, ameţeală, leşin, confuzie şi chiar halucinaţii atunci când un individ admiră operele de artă de excepţie sau foarte multe. Sindromul apare însă şi când persoana în cauză este... răvăşită de frumuseţea naturii.
Simptomele au fost descrise pentru prima oară de renumitul scriitor francez Stendhal, care era îndrăgostit de Italia. El a relatat o astfel de experienţă în cartea sa "Napoli şi Florenta: o călătorie de la Milano la Reggio", în anul 1817. El a povestit că, în timp ce vizita Biserica florentină Santa Croce - unde se află mormintele lui Machiavelli, Michelangelo şi Galileo - "un fel de extaz" a pus stăpânire pe el, iar la ieşire, pe scări, a simţit cum inima îi palpita puternic, picioarele îi tremurau şi se simţea slăbit, aşa că a fost nevoit să se sprijine de o coloană.
Deşi există multe relatări ale persoanelor care ameţesc şi leşină când văd arta florentină, "naşa de botez" a fost psihiatrul italian Graziella Magherini, care i-a dat sindromului un nume în 1979. Ea a observat şi a descris peste 100 de cazuri similare printre turiştii şi vizitatorii Florenţei. Magherini a explicat, într-o carte în care a tratat acest subiect, că, deşi Sindromul Stendhal este o condiţie psihosomatică rară, este întâlnită cel mai adesea la străinii stresaţi în urma dorinţei de a vizita cât mai multe locuri şi de a face cât mai multe în vacanţă. Aşadar, ca... profilaxie, turiştii sunt sfătuiţi să păstreze un echilibru între timpul petrecut în faţa operelor de artă şi sesiunile la cumpărături, mese la restaurant şi plimbările prin parcuri.
Să nu râdeţi, dar există şi Sindromul Parisului. Acesta îi afectează pe japonezii care şi-au imaginat într-un anume fel capitala franceză, iar când ajung acolo constată că este mult mai puţin spectaculoasă decât oraşele lor din Ţara Soarelui Răsare. Decepţia este uneori atât de mare încât unii se întorc rapid acasă ori chiar au nevoie de spitalizare sau terapie antidepresivă.
Din aceeaşi categorie, psihologii notează Sindromul Ierusalim, când extazul estetic este înlocuit de cel religios, iar punctul central este Zidul Plângerii. Se pare însă că iluziile psihotice tind să dispară în câteva săptămâni.
Supradoza culturală poate face însă... victime şi în Praga sau Istanbul.

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu