luni, 25 septembrie 2017

Legătura dintre jocul "Sea Quest Hero" și demență


Ce legătură există între un joc de realitate virtuală și demență? Aparent niciuna, dacă nu vrem să ne lansăm în comentarii malițioase și infantile. Dar, cercetătorii au găsit o conexiune. S-au folosit de un joc de realitate virtuală ca să studieze demența și boala Alzheimer, în vederea găsirii unui tratament.
Jocul cu pricina se numește "Sea Quest Hero" și îndeamnă utilizatorii să străbată labirinturi și să urmărească diverse personaje. Dincolo de acești pași comuni în cadrul unui joc, aplicația are rolul de a stimula activitatea cerebrală printr-o serie de sarcini bazate pe abilitățile de memorare și de orientare, colectând în același timp informații necesare în studiul demenței.
 
www.facekeys.ro
 
Rezolvarea sarcinilor din joc necesită utilizarea unor "zone diferite ale creierului". Iar faptul că aceste regiuni diferă în funcție de tipul de demență le permite oamenilor de știință să asocieze ceea ce poate face cineva cu ceea ce se petrece în creier.
Versiunea în realitatea virtuală a jocului le oferă cercetătorilor alte tipuri de informații. "Tehnologia bazată pe căștile de realitate virtuală ajută la monitorizarea direcției în care privește o persoană sau a celei spre care se îndreaptă", a explicat unul dintre cercetători. "Astfel, putem afla dacă oamenii se pierd și modul în care se comportă în acele situații. Fiecare dintre acele experimente ne ajută să colectăm date legate de orientarea în spațiu". Să nu uităm că unul dintre primele simptome ale bolii Alzheimer este slăbirea treptată a capacității de orientare în spațiu.
Doar două minute petrecute în joc generează o cantitate de informații egală cu cinci ore de muncă din partea cercetătorilor în laborator. Și, chiar simpla utilizare a jocului poate ajuta la prevenirea bolii, spun specialiştii. "Un creier care rămâne activ, precum un corp care este menținut în formă, contribuie la reducerea riscului de demență sau la încetinirea ritmului de evoluție a acesteia."
"Sea Quest Hero" este considerat "cel mai important studiu asupra demenței din istorie" și a fost dezvoltat de Deutsche Telekom, Alzheimer's Research din Marea Britanie și oameni de știință din cadrul University College London și University of East Anglia. Versiunea pentru telefon mobil a jocului, care a fost lansată în 2016, a fost deja descărcată de trei milioane de ori în 193 de țări.
Boala Alzheimer - cea mai cunoscută maladie neurodegenerativă - este o tulburare ireversibilă, progresivă a creierului care distruge treptat memoria și capacitatea de gândire și, în final, capacitatea de a duce la bun sfârșit sarcini simple. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala Alzheimer ar putea fi cauza a 60-70% dintre cazurile de demență.
La nivel mondial, aproape 50 de milioane de persoane suferă de demență și Alzheimer, conform celor mai recente estimări. Cifra ar putea ajunge la 132 de milioane până în 2050.  

Articol de Alma B

Surse: Agerpres
Revista medicala Lancet
thelancet.com 

Te-ar putea interesa şi:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu