vineri, 24 februarie 2017

Biologia iubirii

Definiţii pentru iubire sunt tot atâtea câţi fiori simt şi ocheade aruncă îndrăgostiţii - cu alte cuvinte... nenumărate! Nu e o boală, deşi doare, nu există tratament şi nici reţetă, dar oamenii de ştiinţă încearcă să facă o radiografie a iubirii şi pivesc focul de la inimă... la rece!
Creierul unei persoane îndrăgostite arată diferit de cel al unei persoane care simte doar dorință sexuală și, de asemenea, este diferit de al cuiva angajat într-o relație pe termen lung. Studii conduse de Helen Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers și expert în biologia iubirii, au relevat că faza de ''îndrăgostire'' este o perioadă unică și bine definită ca timp și că există mai multe semne elocvente care ne arată când suntem îndrăgostiți.


Persoana iubită este numai una şi cea mai cea, după cum cred majoritatea celor atinşi de săgeata lui Cupidon. Fisher și colegii ei sunt de părere că acest sentiment de... singularitate rezultă din nivelurile ridicate în creier ale dopaminei centrale - o substanță chimică implicată în atenție și concentrare.
Îndrăgostiţii visează cu ochii deschişi, în medie, mai mult de 85 la sută din timpul lor de veghe, potrivit lui Fisher. Gândirea intruzivă - cum este denumită această formă de comportament obsesiv - poate fi efectul scăderii nivelului de serotonină centrală din creier, stare asociată anterior cu un comportament obsesiv.
Să nu uităm că îndrăgostiţii trec printr-un adevărat carusel al emoţiilor - de la euforie, la insomnie, pierderea poftei de mâncare, tremur, puls accelerat sau chiar disperare. Nu e nicio exagerare dacă spunem că acest comportament e similar cu al... dependenţilor de droguri. Dovada? Atunci când persoanelor îndrăgostite li se prezintă imagini ale celor dragi, se activează aceleași regiuni ale creierului ca și în cazul unui dependent de droguri care își primește doza. A fi îndrăgostit, spun cercetătorii, este o formă de dependență. O dependenţă emoţională, mai exact, care vine la pachet cu posesivitate, gelozie, teamă de respingere şi frica de separare. De exemplu, Fisher și colegii ei au analizat creierul unor persoane care vizualizau fotografiile unui iubit pe care l-au respins sau ale cuiva de care erau încă îndrăgostite, după ce au fost respinse de respectivii. Rezultatele testelor de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională au arătat activarea mai multor zone ale creierului, inclusiv zone ale encefalului precum girusul cingular care s-au dovedit a juca un rol în pofta de cocaină. "Activarea zonelor implicate în dependența de cocaină poate ajuta la explicarea comportamentelor obsesive asociate cu respingerea în dragoste", au notat cercetătorii.
Oricum, emoţiile primează în cazul îndrăgostiţilor. Potrivit unui studiu, 64 la sută dintre cei care simt... fiorul (același procentaj pentru ambele sexe) nu sunt de acord cu afirmația "Sexul este cea mai importantă parte a relației mele cu partenerul meu". 
Un alt expert în dragoste, Lucy Brown, neurolog la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, spune că această dorință de a fi cu cineva seamănă într-un fel cu nevoia de apă și de alte lucruri necesare pentru a supraviețui.
Într-un alt studiu al lui Fisher, prezentat în 2013 la conferința "Ființa umană", ea a constatat că oamenii sunt atrași de opusul lor, cel puțin opusul lor "creier chimic". De exemplu, persoanele cu așa-numitele personalități testosteron-dominante (foarte analitice, competitive și care își controlează emoțiile) au fost deseori atrase de personalități cu un nivel ridicat de estrogen și oxitocină - acei indivizi care au tendința de a fi "empatici, cultivați, de încredere, prosociali și introspectivi, care caută sensul și identitatea".
Pe de altă parte, a trece prin dificultăți alături de o altă persoană tinde să intensifice atracția romantică. Tot dopamina centrală poate fi responsabilă pentru această reacție, pentru că cercetările arată că, atunci când o recompensă este întârziată, neuronii care produc dopamină din mezencefal devin mai productivi.
Din păcate, a fi îndrăgostit de obicei nu durează pentru totdeauna. Rămân însă sentimentele de iubire, respectul şi armonia.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu