luni, 6 februarie 2017

Cele mai ciudate boli din lume

Multe și ciudate sunt... bolile pământului. Iar despre unele cu siguranță nu am auzit niciodată - în primul rând pentru că sunt foarte rare.
Sindromul accentului străin este o tulburare de vorbire care face ca pacientul să își schimbe brusc modul de intonație, vorbire și pronunție. De obicei, boala apare după un accident vascular cerebral sau în urma unei lovituri puternice la cap. 
Celebru este cazul unui englez care, în urma unui accident, a căpătat un puternic accent francez, pe care l-a pierdut apoi în favoarea unuia irlandez. Un alt caz de notorietate este al unei femei din Statele Unite, care, în urma unor leziuni puternice asupra creierului, și-a pierdut total accentul englezesc. Între 1941 și 2009 s-au înregistrat numai 60 asemenea cazuri.
Sindromul vârcolacului sau hipertricoza este o afecțiune - în general, moștenită genetic - caracterizată prin creșterea excesivă a părului pe corp (în special în partea superioară a corpului, inclusiv pe față).
În cazul celor care suferă de Sindromul Susac, memoria se resetează pur și simplu, la anumite intervale. Filmul „50 de prime întâlniri”, cu Drew Barrymore, ilustrează foarte bine această afecțiune. Este vorba despre o femeie a cărei memorie de scurtă durată se resetează în fiecare dimineaţă şi uită tot ce s-a întâmplat cu o zi înainte.
Leucodistrofia este o boală care afectează sistemul nervos și se manifestă printr-un regres comportamental. Altfel spus, bolnavii “dau în mintea copiiilor”, ca în filmul "Strania poveste a lui Benjamin Button".
La polul opus se află Sindromul Hutchinson-Gilford sau progeria - o maladie ce apare la copiii cu vârsta sub 2 ani și presupune o îmbătrânire prematură și accelerată. Speranța de viață a unui bolnav este de aproximativ 13 ani.
Acromia este o deficienţă ce reprezintă absenţa completă sau parţială a pigmentului din piele, ochi şi păr, din cauza lipsei sau insuficienţei de tirozină, o enzimă care conţine cupru şi care este implicată în producerea melaninei.


Există însă și Sindromului pielii albastre, de asemenea extrem de rar întâlnit. Singurul caz documentat este al unei familii din statul Kentucky, America. Se pare că această boală este una moștenită genetic și nu prezintă alte simptome decât pielea schimbată la culoare. Nuanța pielii este albastră, purpurie, de culoarea prunei sau chiar indigo. Membrii familiei cu acest diagnostic nu au suferit de alte afecțiuni ciudate și fiecare a trăit peste 80 de ani.
Una dintre cele mai ciudate și înfiorătoare boli din lume este cea care îi oferă pielii un aspect de scoarță de copac - Boala Lewandowsky-Lutz. Excrescențele care apar pe piele sunt, de fapt, veruci și negi al căror aspect este agravat prin expunerea la soare. Boala este provocată de o mutație genetică al cărei efect este sensibilizarea corpului la HPV de tipurile 5 și 8, care în mod normal nu au niciun efect major în organism.
Nu este deloc comună nici Maladia liniilor Blaschko, care a apărut pentru prima dată la începutul secolului 20. De obicei, provoacă formarea unor linii în V pe suprafața pielii spatelui și linii în S pe piept și mâini.
Tot la capitolul bizarerii intră și Sindromul Cotard. Bolnavii cred că le lipsesc diverse părți ale corpului sau că au murit. Această boală a fost asociată cu o disfuncție a anumitor părți ale creierului, iar rezultatul este o detașare emoțională completă față de propriul corp și o pierdere a identității.
Sunt, în lumea asta mare, și persoane care au o poftă nestăvilită de a mânca obiecte necomestibile, cum ar fi hârtie, vopsea, păr, pământ, lipici, scame sau detergent de rufe. Acești oameni suferă de o maladie numită Pica. Afecțiuni asemănătoare sunt acufagia (consumul de obiecte ascuțite) și hialofagia (ingestia de sticlă). Deși cauza nu este stabilită cu exactitate, mulți specialiști consideră că este doar rezultatul unui deficit de minerale. Aceasta ar fi explicația pentru faptul că boala se manifestă mai ales la femeile gravide și la copiii din medii sărace.
Încheiem cu un sindrom cu nume de poveste, dar care ne dă, din nou, fiori - Sindromul Alice în Țara Minunilor, care afectează percepția vizuală. Bolnavul precepe obiectele, animalele, oamenii sau părți ale corpului ca fiind mult mai mici decât sunt ele de fapt în realitate. Obiectele apar în ochii pacientului și departe, și aproape în același timp. Acest sindrom este cunoscut și ca vedere sau halucinații liliputane. Se pare că la baza bolii stau interpretările greșite ale informației primite de ochi de la creier, ochii nefiind afectați însă în niciun fel.

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu