joi, 17 ianuarie 2019

Furia 1/3 - Cele patru tipuri de furie

Deşi foarte des întâlnită, furia este o emoţie cu potenţial distructiv atât asupra noastră cât şi asupra celor spre care o proiectăm.
De foarte multe ori furia apare în urma sentimentelor de frustrare repetate (frustrare = sentiment de neputinţă). Cu cât această repetare a frustrării este mai mare cu atât creşte probabilitatea  manifestării furiei. Furia mai poate fi declanşată de o insultă adusă mie, prietenilor mei, culturii din care fac parte etc. – şi practic devine o metodă de apărare a identităţii.


Furia este folosită atât în apărare cât şi în atac dar în general este o acţiune care se centrază pe trecut şi de aceea ea apare faţă de acţiuni care s-au întâmplat deja. Chiar şi când furia este provocată de acţiuni ce urmeză să se întâmple, de fapt, ne proiectăm şi pe noi în viitor, ne imaginăm o serie de evenimente şi ne raportăm la ele tot ca şi cum s-ar fi întâmplat deja, deci la timpul trecut.
 Furia mai are calitatea că poate fi proiectată către interior ducând spre o autocritică sau blamare sau poate fi orientată spre exterior conducând la o falsă acuzare a celor nevinovaţi. 

Cele patru tipuri de furie

Furia ofensiva
Furia este emoția luptei și atunci când o persoană este înfuriată, ea va încerca în mod natural să atace pe alții. Când suntem supărați, ne pasă mai puțin de ceilalți oameni și îi vom răni mai ușor. De fapt, când suntem supărați, valorile noastre se schimbă, renunţând la dorinţa de a ne face plăcuţi şi îmbrăţişând-o pe cea de a face rău.
Multe animale preferă să adopte o postură ofensivă în schimbul unei confruntări directe pentru că de cele mai multe ori este suficientă pentru evitarea celei din urmă. O rană, o tăietură, o muşcătură se pot infecta şi provoca suferinţă sau în cazuri extreme - moartea. Oamenii îşi exprimă mai întâi furia ca pe o amenințare, folosindu-se atât de cuvinte provocatoare, cât și de limbajul corporal. În acest fel, furia este o metodă persuasivă obişnuită cu care amenințăm adversarul în cazul în care acesta nu se supune.
Atunci când o persoană dorește să atace pe altcineva, indiferent de motiv, ea se poate înfuria în mod deliberat, gândindu-se, de exemplu, la cât de inadecvat a fost tratat sau la cum adversarul îşi merită pedeapsa. Luptătorii fac acest lucru atunci când doresc să depersonalizeze adversarul şi când doresc să îşi crească nivelul de furie.
Există pericolul ca într-o confruntare nivelul furiei să crească peste măsură. Atacatorul furios este rareori subtil și de multe ori depinde mai degrabă de frica pe care reuşeşte să o declaşeze în adversar decât de forţa proprie. Un adversar pregătit, mai calm, poate folosi spre propriul beneficiu acest aspect, şi uneori poate chiar provoca intensificarea furiei celuilalt pentru ca apoi să se poată eschiva atacului frontal evident.

Furia defensivă
Atunci când o persoană este brusc atacată apre frica şi este declanșată reacția primitivă de luptă sau fugă. Această reacţie este însoţită de creştere bruscă a nivelului adrenalinei din corp, creştere necesară susţinerii unui efort fizic. Pentru a lupta, trebuie să fii rapid şi să poţi lovi puternic, apărându-ţi în acelaşi timp corpul. Pentru a fugi din faţa pericolului, viteza și agilitatea sunt esențiale.
Un răspuns emoțional incipient al acestui tip de furie este teama, emoţie care hrăneşte  motivația de a fugi. Dacă fuga nu este o opţiune (de exemplu, în cazul în care reputația contează sau când eşti înconjurat), atunci lupa poate părea o soluţie mai bună. Frica poate aduce uneori cu ea curajul disperării dar, în rest, nu este cea mai bună emoție pentru o luptă. Acesta este motivul pentru care emoţia fricii se transformă adesea în furie, iar persoana defensivă poate apărea ca agresor.
Când o persoană folosește furia ofensivă ca instrument de convingere și cealaltă apelează la furia defensivă poate apărea un conflict zgomotos. Dacă persoana care se apără apelează la atacul direct, asupra persoanei, fie ca distragere a atenției, fie ca pedeapsă, atunci, în conflict, poate apărea o succesiune de atacuri şi apărări (furii ofensive şi defensive consecutive).

Revolta
Pentru a trăi împreună, în societate, respectăm regulile formale și informale, inclusiv norme și valori sociale. În mod normal societăţile tind să aibă aceleşi reguli morale.
În cazul în care există membri care nu se conformează normelor sociale informale, societatea poate introduce legi (de exemplu codul penal, civil, comercial etc). Un sistem oficial de executare are nevoie de cei care vegează şi impun aceste legi. Încălcările normelor informale de către indivizi sau grupuri sociale, sunt tratate prin pedepsele care includ critici sau excluderi temporare (arareori permanente) din viaţa socială. Cei care au încălcat regulile sociale trebuie adesea să îşi modifice comportamentul pentru a fi reacceptate în societate.
Când suntem martorii unei astfel de încălcări a regulilor societăţii (căreia îi aparţinem... şi în mod curios, dacă este vorba despre o altă societate devierile par să nu ne mai afecteze la fel de mult) este posibil să apară sentimental de furie, de trădare, de indignare morală, pe scurt de revoltă. Chiar şi când este vorba de o încălcare minoră, care nu ne afectează în mod direct, sau este singulară, revolta ne face să pedepsim dur.
Sentimentul de revoltă este un instrument des folosit de presă (sau grupuri de interese), fiind alimentat de folosirea unui limbaj cu o puternică încărcătura emoţională, menit să declanşeze o furie generalizată în rândul grupului ţintă. Tot acest tip de furie este un instrument politic, religios sau la care se face apel în alte părţi ale societăţii.

Furia reprimată - frustrarea
Ca parte a mecanismului de supraviețuire și de căutare a sensului, avem obiceiul de a crea obiective personale, ţeluri, pe care apoi căutăm să le realizăm. Acestea obiective pot fi diferite în sensul în care unele pot fi dorințe fixate pe termen scurt (cum ar fi să ajungem dimineaţă la birou) sau obiective fixate termen lung (cum ar fi să avansăm în ierarhia companiei).
Atunci când ne atingem obiectivele, precum și beneficiile care le însoţesc, obținem un sentiment de satisfacție sau de încântare, deoarece este hrănită nevoia noastră de control. Când lucrurile nu se petrec conform planului, căpătăm frustrări şi apare furia (de exemplu blocajul în trafic poate fi foarte enervant). Când se întâmplă evenimente pe care nu le putem controla și care ne împiedică să ne atingem obiectivul, apare tendinţa de a materializa furia, iniţial în mod verbal, şi de a o proiecta în jurul nostru.
Dorinţa de a crea frustrare în mod conştient în viaţa altora derivă din dorinţa de control, cea de afişare a puterii sau de impunere a statutului. Frustrarea apare atunci când nu ne putem manifesta furia. De exemplu când cineva nu ne permite să continuăm o acţiune , ne privează de resurse, iar noi nu putem să ne manifestăm suficient de intens furia pentru a nu ne atrage şi mai multe neplăceri.
Frustrarea sau furia reprimată, este principala susra de stres din viaţa noastră şi cu toate acestea de cele mai multe ori o acceptăm. Permitem acestei surse esențiale de stres să se manifeste pentru că altfel ar părea că pierdem controlul.

Articol de Alex B
Face Keys România

Te-ar putea interesa şi…
·       Stilul emoţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu