marți, 29 martie 2016

Şi frumusețea e o armă cu două tăişuri...

Dacă de multe ori, o femeie mizează pe famecul ei să iasă din situații dificile, cercetătorii contrazic, mai nou, acest mit. 
Potrivit unui studiu recent, publicat şi de dailymail.co.uk, cercetătorii de la  Universitatea Granada din Spania au ajuns la concluzia că femeile atrăgătoare, acuzate de crimă, sunt găsite vinovate mai des in instanță, față de cele care nu sunt atât de înzestrate din punct de vedere fizic. 
De exemplu, în cazul femeilor care invocă autoapărarea atunci când sunt acuzate că şi-au ucis soțul abuziv, polițiştii sunt tentați să le considere nevinovate pe cele care nu impresionează prin aspectul fizic. 


Totodată, doamnele percepute ca independente şi care îşi controlează singure viața sunt mai des considerate vinovate de crime domestice. 
Deşi imparțialitatea ar trebui să fie o regulă clară în astfel de procese, savanții spanioli spun că simpatiile şi prejudecățile influențează judecata oamenilor. 
Ca să îşi demonstreze teoria, cercetătorii au creat scenarii fictive, în care o femeie era acuzată că şi-a înjunghiat mortal soțul, în timp ce acesta stătea în pat. În fiecare dintre cazuri, femeia era, de ani de zile, supusă violențelor şi recurgea la asasinat ca să se apere. Variabila în scenarii a fost însă descrierea fizică a celei incriminate. În unele, femeia era atrăgătoare, avea părul blond, era suplă şi elegantă. Sau avea un job bun, se îmbrăca în ton cu moda şi ştia ce îşi doreşte. În celalalte scenarii, femeia era lipsită de farmec, cu buze subțiri, păr închis la culoare şi fără o constituție delicată. Sau era o mamă timidă, o femeie simplă, fără gusturi alese la capitolul vestimentație. 
169 de ofițeri de poliție au participat la studiu. Iar rezultatele au arătat că femeile neatrăgătoare primesc mai rar pedepse penale. Asta deoarece femeile frumoase, independente, spun cercetătorii, nu se încadrează în stereotipul "femeii bătute" şi sunt percepute ca având un control mai mare asupra situației, iar asta induce ideea că ar avea un grad mai mare de vinovăție. 
Pe de altă parte, un studiu realizat de chinezii de la Universitatea Zhejiang şi publicat anul trecut, arată că femeile frumoase au mai mult succes la serviciu şi trecere mai mare în fața şefilor. În plus, spun cercetătorii, sunt şi mai bune negociatoare. 
Totodată, psihologul Anthony Little, care nu a participat însă la acest proiect, a explicat că "Suntem înclinați să fim drăguți cu persoanele atrăgătoare, chiar şi atunci când perspectiva unei recompense, cum ar fi o întâlnire cu persoana respectivă, nu există." 

În ceea ce îi priveşte pe ai noştri, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a rugat peste o mie de români, majoritatea familişti, să contureze profilul femeii pe care o vor lângă ei. Şi a ieşit la iveală că cei mai mulți îşi doresc acasă gospodine, nu neapărat partenere independente, frumoase şi educate. 


Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu