joi, 31 martie 2016

Ochi albaştri? Sau căprui?

Ochii căprui nu-s prietenii... alcoolului! Există dovezi! Sau, cel puțin, cercetări ştiinţifice! 

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Georgia din oraşul american Atlanta, pe 12.000 femei şi bărbaţi, a scos la iveală că persoanele cu ochi de culoare deschisă consumă cantităţi de alcool considerabil mai mari decât cele cu ochi în nuanţe închise şi sunt mai predispuse la dependență. Aşadar, cei cu ochii căprui se îmbată după mai puține pahare. 
Culoarea irisului uman este determinată de o mare varietate de gene. Nu există una pentru ochii albaştri şi alta pentru cei căprui, ci o combinaţie de cel puţin 12 sau 13 gene, care decide culoarea ochilor. Acele gene asigură, în acelaşi timp, şi alte funcţii în organism, ceea ce explică motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinantă în anumite aspecte legate de starea de sănătate, spun specialiştii. 


Femeile cu ochii albaştri sunt mai norocoase, din punct de vedere estetic, ar spune unele domnişoare cu ochii negri sau căprui, care optează pentru lentilele de contact. Ele nu ştiu însă un detaliu care le-ar face cu adevărat invidioase! Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Pittsburgh, femeile caucaziene cu ochi de culoare deschisă - albaştri sau verzi - par să tolereze mai bine durerea fizică şi suferința psihică, în comparație cu femeile caucaziene cu ochi negri sau căprui. 
Inna Belfer, profesor la Universitatea Pittsburgh, spune că studiul ei, pe 58 de femei însărcinate, a arătat că pacientele cu ochi de culori deschise par să aibă parte de mai puțină durere în timpul naşterii. Totodată, suferă mai puțin din cauza anxietății după naştere, prezintă rate mai scăzute de depresie şi au mai puține gânduri negative. 
Pe de altă parte, se pare că reacţiile mai lente ale celor care au ochi albaştri ar însemna că gândesc într-o manieră mai chibzuită, strategică. Într-un test realizat de Universitatea Louisville din Statele Unite, studenţii cu ochi albaştri au avut mai mult succes în activităţile care necesitau planificarea şi structurarea timpului, precum golf, cross-country şi pregătirea pentru examene. 
În 1997, autorii unui studiu apărut în Journal of Social Psychology afirmau că oamenii cu ochi albaştri sunt mult mai puţin predispuşi să facă dezvăluiri despre ei înşişi în discuţiile purtate la psiholog. Iar studii ulterioare au confirmat această descoperire. Potrivit psihologilor germani, autori ai unui studiu publicat în 2006, copiii cu ochi albaştri sunt mai inhibaţi în comportamentele lor decât copiii cu ochi de culori închise. De asemenea, copiii cu ochi albaştri au mai multă grijă de lucrurile noi pe care le primesc.
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă americani sugerează şi o posibilă legătură - bazată pe observaţie şi dovezi ştiinţifice - între culoarea ochilor şi succesele academice. De exemplu, savanta Marie Curie, care avea ochii albaştri, a primit Premiul Nobel de două ori, în două domenii diferite - fizică şi chimie. 
De unde... azuriul din privire? Ei bine, cercetătorii de la Universitatea Copenhaga spun că o mutaţie genetică ar fi vinovată şi a apărut din întâmplare, într-o zonă de pe ţărmul Mării Negre, la un singur individ, care a trăit în urmă cu 6.000-10.000 de ani şi care este responsabil pentru existenţa tuturor persoanelor cu ochi albaştri din prezent. 

Articol de Alma B



Sursa: 
-         Dailymail.co.uk

-         Mediafax.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu