marți, 1 martie 2016

Fizionomia europeană ca parte a fiziologiei

La fel cum sportivii îşi dezvoltă diferit anumite grupe de muşchi, în funcţie de sportul pe care îl practică, oamenii folosesc diferit muşchii feţei în funcţie de stările emoţionale pe care le experimentează sau de şocurile pe care le resimt în viaţă.
În aproape toate timpurile, fizionomia s-a bucurat de o mare popularitate, fiindu-i dedicată o literatura vastă. Ea apare menţionată sau tratată în unele dintre cele mai vechi scrieri ale literaturii clasice. Homer şi Hipocrate au făcut din fizionomie o parte a filozofiei practice.
Cel mai vechi tratat sistematic despre fizionomie îi este atribuit lui Aristotel - Descifrarea secretelor naturii cu ajutorul fizionomiei. Acesta a analizat caracterele oamenilor pornind de la diferite caracteristici care îi diferenţiau, precum culoarea pielii, a părului, forma corpului şi a membrelor, mersul sau vocea.
Dintre autorii clasici latini care fac referire la fizionomie în scrierile lor îi amintim pe Juvenal, Suetonius sau Pliniu cel Bătrân.
Scriitori arabi, precum alchimistul al-Razi sau Averrous au contribuit şi ei la dezvoltarea literaturii despre fizionomie iar cercetători precum Avicenna au tratat şi aplicat pe larg acest subiect.
În perioada evului mediu, fizionomiei clasice, descriptive i-a fost adăugată şi o latură de predicţie, fiind de multe ori asociată şi cu astrologia, lucru care i-a conferit de multe ori, mai ales în folclor, un caracter profetic sau magic.
În secolele XVIII şi XIX, fizionomia a fost folosită ca metodă de detectare tendințelor criminale.
Sistemul dezvoltat de Franz-Joseph Gall a primit numele de frenologie. Frenologia este ştiinţa în care conformația craniului este un indicator al facultăților mintale și al trăsăturilor de caracter.


Cesare Lombroso a încercat să demonstreze o posibilă relație între psihopatologia penală și defecte fizice sau constituționale, ajungând şi să jupoaie feţele cadavrelor criminalilor pentru a le studia muşchii feţei.
În anii 1920, Dr. Edward Vincent Jones, judecător al  Curtii Supreme Americane, fascinat de asemănările dintre miile de oameni întâlniţi în sălile de judecată, a început să studieze trăsăturile fizionomice. Nefiind multumit de literatura de specialitate pe care a găsit-o la acea vreme, Jones a ajuns ca prin intermediul observaţiilor repetate să descopere 64 de indicatori precişi ai unui carcter. El si-a denumit metoda “personologie”.
Joel Friedlander a descris şi clasificat oamenii în şapte tipuri fiziologice, tipuri care îşi au originea în endocrinologie. Aceste tipuri sunt cunoscute azi ca fiind solar, lunar, venusian, mercurian, jovial, marțian și taciturn.
De asemenea, în anii 1930, studiile legate de personalitate au început să ia în considerare şi contextul mai larg, social, în care o persoană a trăit, precum și presiunile culturale.
În anii 1960, psihologul american Paul Ekman a debutat în domeniul citirii faciale și a descoperit că faţa este un instrument extraordinar şi foarte eficient în comunicare. Plecând de la aceasta idee a presupus ca trebuie să existe reguli care guvernează modul în care se poate face interpretarea expresiilor faciale. Ekman a creat ipoteza conform căreia expresiile faciale sunt produsele evoluției.
Vom trata pe larg viaţa şi opera pionierilor fizionomişti, dedicându-le câte un capitol, ca parte a cărţii despre istoria şi rolul fizionomiei în lume, carte pe care o pregătim. Ne puteţi susţine citindu-ne articolele şi împartăşindu-le cu prietenii.


Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu