miercuri, 9 martie 2016

Ponturi pentru discuţii cu final fericit CÂT, CUM, CÂND, UNDE.

Să fii un bun ascultător este o calitate. Trebuie să ştii însă şi care este momentul potrivit, ca să porneşti o discuţie, astfel încât cel căruia i te adresezi să fie dispus să comunice, să îţi ofere atenţie şi feedback. Cum îţi dai seama CÂT şi CUM ascultă? 
Ei bine, fii atent la urechi! Îţi vor oferi multe informaţii utile. 
Ele arată cum ascultă o persoană, ce tonalităţi nu o deranjază, cât de atentă este la înţelesul cuvintelor pe care le aude sau de câte ori trebuie să îi repetăm un lucru pentru a fi siguri că le-a înţeles. Există şi alte zone pe faţa umană pe care este bine să le urmărim atunci când vorbim cu cineva pentru că ele ne arată, spre exemplu, interesul faţă de detalii, de plăceri sau de lucruri practice.
Totodată, este important şi CÂND alegi să deschizi discuţia. 
De exemplu, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, pe un eşantion de 1.000 de bărbaţi şi femei, domnii sunt cel mai dispuşi să asculte ce au de spus partenerele lor seara, în timpul cinei, mai exact în jurul orei 20:15. Cel puţin asta au declarat aproape jumătate dintre participanţii la cercetare. 



Aşadar, nu este o soluţie să porneşti tirada de întrebări sau să dezlănţui "volumul" de povestiri cu "ce s-a întâmplat azi, ce trebuie să facem, ce avem de bifat în week-end", atunci când EL stă relaxat la film (aproape 95 % dintre ei detestă asta) sau se joacă la calculator (în acest caz chiar este cel mai prost moment, deoarece doar 1 % dintre ei reacţionează la ce le spui). Iar dacă e vorba de un meci de fotbal, 92 % dintre bărbaţi vor zice "pas" conversaţiei.  
Dar, nu trebuie totuşi să aştepţi masa de seară, pentru a deschide subiectul care te-a ţinut în priză toată ziua. 39 % dintre bărbaţi spun că preferă să atingă teme importante atunci când conduc. Iar dacă la mijloc e vorba şi de o rugăminte, o favoare, cercetătorii vin cu un pont: doamnelor, e mai bine să lansaţi... cererea, atunci când aveţi şi "public". Peste 20 % dintre bărbaţi mărturisesc că obişnuiesc să cedeze în faţa rugăminţilor femeilor atunci când sunt făcute în prezenţa unui număr mare de membri ai familiei. 
În schimb, pentru EA, momentul potrivit să aducă în discuţie un subiect serios este mai degrabă la începutul zilei - cu 12 ore mai devreme decât EI, în jurul orei 8:20. La cafeaua de dimineaţă, de pildă.
E important însă şi CU CE începi conversaţia. 
Puţin peste 80% dintre bărbaţi spun că fraza "Trebuie să vorbim" reprezintă cel mai înspăimântător debut. În schimb, 42% dintre femei spun că "Totul e OK" este propoziţia care le sperie cel mai mult, deoarece în acele momente partenerii lor de viaţă cred exact contrariul.

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu