luni, 14 martie 2016

Râsul, lifting facial şi medicament holistic

Ce este râsul? Conform dicţionarelor, râsul este o manifestare a veseliei, exprimată prin mişcări specifice ale feţei, însoţită de sunete caracteristice, nearticulate. Dar, râsul este mai mult de atât. El are un rol important în formarea şi consolidarea relaţiilor interumane, totodată fiind şi cel mai ieftin medicament, atât pentru trup, cât şi pentru minte.
Din punct de vedere social, râsul apropie oamenii, permiţând descoperirea celor din jur. Făcându-i pe oameni să lase garda jos, să fie mai optimişti, mai deschişi unii cu alţii, râsul este un bun catalizator relaţional. Râsul este important în păstrarea optimismului, a bunei dispoziţii, a stării de spirit pozitive. Lev Tolstoi spunea că “nimic nu uneşte oamenii mai mult decât râsul” şi cred că avea dreptate.
De ce este râsul cel mai bun medicament?
Râsul în hohote, sau pe-nfundate, este contagios şi are puterea de a-i face pe oameni să se simtă mai bine fizic şi psihic. Râsul ajută la relaxare, la reducerea nivelului de stres, la creşterea performaţelor sistemului imunitar, la calmarea durerilor prin eliberarea de endorfine. Endorfinele sunt proteine complexe, eliberate de creier, ce au rol analgezic. Studiile arată că percepţia durerii scade simţitor după un râs sănătos, deoarece endorfinele sunt capabile să transforme un incident mai grav în unul mai puţin stresant sau chiar plăcut. Râsul reduce, de asemenea, şi tensiunile musculare, iar efectul unei porţii zdravene de râs se face simţit la nivelul corpului între 30 şi 60 de minute după ce acesta s-a încheiat. Totodata, are un rol benefic în circulaţia sangvină periferică şi în întărirea musculaturii inimii, lucru care ne poate feri de diferite boli cardiace.
Din punct de vedere emoţional, râsul este într-o strânsă legătură cu nivelul de optimism al unei persoane. Râsul reînvie speranţa, ajută la găsirea resurselor de a trece peste perioade grele, ajută la eliminarea tristeţii şi a anxietăţii. El încurajază apropierea emoţională de alte persoane, lucru care, care dincolo de rolul social, ajută la regăsirea echilibrului emoţional.



Ca metodă de prevenire a îmbătrânirii feţei şi de menţinere a aspectului sănătos al tenului, râsul poate substitui cu succes multe operaţii estetice. Probabil aţi auzit expresia “nu mai râde atât, că vei face riduri!”. Greşit! Prin râs, muşchii feţei sunt mai puternic irigaţi cu sânge, ceea ce îi face să devină mai fermi. Pielea feţei devine şi ea mai întinsă şi mai elastică. La fel ca exerciţiile făcute cu greutăţile în sala de sport, râsul este un exerciţiu foarte bun pentru muşchii feţei. Tendinţa normală, ca efect al îmbătrânirii, sau ca efect al faptului că, uneori, putem fi apăsaţi de situaţiile în care ne aflăm, este de coborâre a muşchilor faciali. Mulţi oameni, pe măsură ce înaintează în vârstă, au tendinţa să devină mai serioşi, uneori poate prea serioşi, şi asta face ca ei să arate şi mai bătrâni decât sunt în realitate. Râsul are un efect de lifting facial profund, nu doar că redă sau menţine elasticitatea tenului, ci face ca muşchii feţei să se ridice în poziţia în care au fost cândva, redând feţei aspectul sănătos şi tânăr.

“O zi în care nu ai râs, este o zi pierdută” spunea foarte frumos Charlie Chaplin.

Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu