sâmbătă, 28 iulie 2018

Când ritmul piesei "Macarena" îţi salvează viaţa


Nu doar o dată vi s-a întâmplat să simţiţi că parcă inima vă bate altfel atunci când ascultaţi o anumită melodie. Şi nu e doar o iluzie. Ritmul muzicii poate influenţa şi ritmul cardiac.


 De exemplu, potrivit unui studiu spaniol, cântecul "Macarena" din anii '90 poate salva vieţi! Altfel spus, potrivit cercetătorilor, piesa impune ritmul potrivit pentru un masaj cardiac. Melodia celor de la Los del Rio, lansată în 1993, are avantajul de a oferi ritmul potrivit în cazul unei astfel de intervenţii de urgenţă, care necesită între 100 şi 120 de compresii pe minut.
Cercetătorii de la Universitatea din Barcelona, de la Universitatea Autonomă din Barcelona şi de la Spitalul clinic din acealaşi oraş au inclus în studiu 164 de studenţi la medicină, pe care i-au separat în trei grupe, toţi având însă misiunea să facă masajele cardiace pe manechine timp de două minute. Cele mai bune rezultate le-au avut cei care au folosit un metronom reglat la 103 bătăi pe minut, graţie unei aplicaţii pe telefonul inteligent: 91% dintre ei au ţinut cadenţa recomandată. 74% dintre cei care au respectat această cadenţă au urmat ritmul cântecului "Macarena". Iar dintre cei care nu au avut instrucţiuni doar 24% au respectat cadenţa corectă.
Unul dintre specialişti a explicat şi că studenţii care au folosit ritmul cântecului "Macarena" au demarat mai repede procedura, în timp ce voluntarii care au ascultat metronomul au avut "cea mai mare întârziere înainte de a executa prima compresie".

Articol de Alma B

Sursa: lefigaro.fr

Te-ar purea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu