luni, 7 mai 2018

Sedentarismul afectează activitatea creierului


În ziua de astăzi sunt tot mai mulţi cei care muncesc de pe scaun, de la birou, din faţa computerului şi prea puţini cei care fac şi activitate fizică la serviciu. Aşadar depinde de noi să compensăm lipsa de mişcare în timpul liber. Câţi dintre noi reuşesc însă să facă asta? Probabil că nu atâţia câţi am dori.


Un studiu realizat în Statele Unite trage însă din nou un semnal de alarmă!
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea California din Los Angeles a descoperit că un comportament sedentar manifestat pe perioade îndelungate afectează sănătatea creierului prin subţierea cortexului cerebral şi, în plus, creşte riscul de apariţie a bolilor de inimă şi a diabetului, dar şi de deces prematur.
În concluziile cercetării, oamenii de ştiinţă au notat că sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esenţial în procesul de formare a amintirilor afectând grosimea lobului temporal median, o structură ce include hipocampul. Iar subţierea cortexului cerebral poate fi un fenomen precursor declinului cognitiv şi al instalării demenţei la persoanele aflate la jumătatea vieţii şi la vârstnici.
"Cu fiecare oră petrecută jos se observă o scădere cu 2% a grosimii lobului temporal median”, a indicat autoarea principală a cercetării, biostatistician în cadrul Institutului Semel pentru cercetări în domeniul neurologiei şi al comportamentului uman.
Iar cu sedentarismul nu este de glumit. Omoară mai mulţi oameni decât obezitatea! Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, aproximativ 676.000 de decese sunt legate anual de sedentarism, comparativ cu 337.000 de decese legate de o greutate corporală excesivă.
Aşadar, prevenţia rămâne un "instrument" util. Tot studiile au demonstrat că mişcarea îmbunătăţeşte grosimea cortexului cerebral şi prezintă de asemenea şi alte beneficii fizice, precum îmbunătăţirea sănătăţii cardiace.

Articol de Alma B

Surse: Agerpres 
bbc.com

Te-ar putea interesa şi…


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu